UE a platit cu 75.000 de euro o fundatie din Iasi pentru a organiza intalniri periodice intre “nepoti” si batranii dintr-un azil

0
65

Bătrânețea este de cele mai multe ori sinonim cu neputinta. O realitate tristă, pe care desi o vedem peste tot în jurul nostru, nu suntem dispuși să o schimbăm în vreun fel. Există totuși în Iași o localitate unde bătrânețea înseamnă altceva, iar vârstnicii beneficiază de atenția cuvenită. În Răducăneni, bătrânețea este fără bătrânețe datorită unui proiect de voluntariat inițiat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany în colaborare cu Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti”. La Unitatea de Asistență Medico-Socială din localitate s-a constituit un Centru de Voluntariat, unde de două ori pe săptămână tinerii și vârstnicii își dau întâlnire pentru a petrece timp împreună, citind, pictând, exersându-și memoria, povestind peripeții din viață sau pur și simplu bucurându-se de compania plăcută la umbra unui copac înverzit.
Activitățile sunt vindecătoare pentru vârstnici, care regăsesc în tinerii voluntari nepoții sau copiii de care le este dor, dar și pentru liceeni, pentru că se bucură de povești de viață cu tâlc.
Această alăturare a tinerilor lângă bătrâni ne dă nouă forța tinereții și bănuiesc că și ei iau de la noi ceva din experiența noastră de viață. Este foarte dureros când ai un trup bătrân, o față bătrână, dar totuși îți simți inima puternică. Noi, seniorii acestui centru ne încărcăm de energie când suntem lângă acești copii”, a declarat Silvestru Constanciuc, rezident al Unității de Asistență Medico-Socială din Răducăneni.
La vârsta senectuții, înțelepciunea este o resursă pe care vârstnicii nu o împart cu zgârcenie. Trebuie să aibă doar cine să-i asculte. Și atunci când se întâmplă, sunt vizibil emoționați prin licăriri de speranță în ochi sau printr-o bărbie tremurândă. Legăturile create la Centrul de Voluntariat din Răducăneni vor fi de durată. O strângere de mână, o îmbrățișare, un zâmbet, o privire mijită în ochii tineri de alături sunt gesturi cu care vârstnicii își întâmpină “nepoții” voluntari ori de câte ori îi revăd. Emoția regăsirii săptămânale, bucuria reîntâlnirii sunt surprinse în fotografii grăitoare pe care le-am adunat și expus în cadrul expoziției fotografice „Tinerețea și Înțelepciunea”, care a avut loc luna aceasta în Palas Mall.
Expoziția fotografică „Tinerețea și Înțelepciunea” face parte din campania de informare și de senzibilizare „Când Voluntariatul înseamnă Implicare, Bătrânețea nu înseamnă Renunțare”, derulată în cadrul proiectului „Țelul: Voluntari de toate vârstele!”. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Valoarea proiectului se ridică la 83 840 euro, din care 75 000 euro reprezintă finanțarea nerambursabilă, iar 13 840 euro constituie contribuția proprie a Fundației Serviciilor Sociale Bethany.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here