Ultima sedinta ordinara a anului 2016 aduce in mapele consilierilor 30 de proiecte importante pentru Iasi

0
50

În şedinţa ordinară de astazi,  29 decembrie, consilierii locali vor dezbate proiectele de hotărâre privind rectificarea bugetului Municipiului Iaşi pe 2016 şi aprobarea execuţiei preliminate a bugetului la data de 31 decembrie.

Din execuţia preliminată se observă că nu am exagerat în evaluarea veniturilor şi am reuşit să facem un buget echilibrat. Am avut chiar o depăşire a veniturilor proprii. Este bine, nu vom avea datorii majore, nici arierate. Ne-am satisfăcut toate obligaţiile bugetare privind subvenţionarea serviciului public al transportului de călători pentru pensionari, elevi şi studenţi. De asemenea, nu am rămas cu datorii la subvenţiile pentru încălzire şi am reuşit să acoperim toate cheltuielile materiale pe învăţământ. Prin urmare, a fost un an bugetar bun şi sperăm ca şi anul următor să fie derulat în acelaşi mod”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Proiectul de rectificare bugetară vizează suplimentarea veniturilor cu 10,7 milioane de lei, banii provenind din cotele defalcate din TVA alocate Iaşului. Cea mai mare parte a banilor, respectiv 5,94 milioane de lei, va fi alocată pentru susţinerea cheltuielilor de personal din învăţământ. Alte 2,9 milioane de lei vor fi alocate pentru cheltuieli privind asistenţa socială, iar 650.000 lei, subvenţionării transportului public.

Proiectul de hotărâre privind execuția bugetului general al municipiului menționează venituri totale de 681,22 milioane de lei, respectiv 104,5% din prevederi. În cadrul secțiunii de funcționare, veniturile au fost realizate în proporție de 103,45%, iar în cadrul secțiunii de dezvoltare, în proporție de 116,05%.

Cele mai mari venituri au provenit din sumele defalcate din TVA, respectiv 256,3 milioane de lei, urmate de cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit, de 227,4 milioane de lei.

Cheltuielile de 719 milioane de lei prevăzute în acest an au fost realizate în proporție de 91%. Pentru secțiunea de funcționare, s-au cheltuit 97% din fondurile prevăzute.

Alte proiecte de hotărâre fac referire la atribuirea de locuinţe, aprobarea unor investiţii în sistemul sanitar, o rectificare bugetară sau stabilirea impozitelor şi ta­xelor locale pentru anul 2017. Tot astăzi, Consiliul Local îşi va schimba componenţa, în sensul constatării încetării de drept a mandatului de consi­lier al Cameliei Gavrilă, devenită deputat, şi înlo­cuirea acesteia cu Bogdan Crucianu (PSD). Mai bine de jumătate dintre acestea vizează patrimoniul public şi privat în sensul aprobării scoaterii la licitaţie sau concesiunea unor terenuri, precum şi aprobarea unor planuri urbanistice zonale pentru diverse investiţii imobiliare.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 2 =