Ultimii copaci seculari de la Dobrovat, monumente ale naturii, cu varste peste 200 de ani, tăiați în mandatul drujbarului Alexe

0
76

Defrisarile salbatice in padurile de la maginea Iasului, continua intr-un ritm si mai alert. Desertificarea Romaniei pare a nu mai putea fi oprita de nimeni. Zilnic, camioane pline cu trunchiuri imense de copaci, ies din ce a mai ramas din padurea Dobrovat, fara ca cineva sa verifice legalitatea acestor transporturi. Recent, unii activisti de mediu din Iasi, au tras un semnal de alarma cu pivire la taierea unor copaci cu o vechime mai mare deca poate ministrul Alexe sa coboare in propriul arbore genealogic.

Ne place să punem în față ce e frumos dar când frumosul este distrus nu putem să ramânem indiferenți. Aici este vorba de arbori care ar fi fost candidați pentru desemnare ca arbori monument al naturii! Chiar lemn – probabil de foc – este tot ce suntem capabili să vedem în așa niște martori ai timpului, care sunt aici dinainte să fie România țară? Atât suntem de limitați în gândire și orizonturi?

Din analiza amenajamentului aici a fost o parcelă de 13ha cu vârsta medie 170 de ani, complet extraordinar și pentru Bârnova – cei din poză probabil aveau 200+. O pădure care a fost decimată pe repede-înainte, cum se întâmplă în toată țara și în județul nostru.

Ne-am asigurat că vocea ieșenilor iubitori de natură a fost auzită, des, clar, pe canale multiple. Deși avem încă un ministru al mediului ieșean, Costel Alexe a ales să lase aceste lucruri să se întâmple în continuare. Speranțele nostre din acestă direcție devin minime.

Reamintim că propunerile noastre au fost, de la început, de compromis, dar până acum nici un pas concret nu a fost definitivat pentru ca mai mult de 1% din suprafața acestei păduri să fie protejată – iar restul de 99% este la exploatare. Asta lângă o aglomerare urbană de 500.000 de locuitori!”, sustin reprezentantii Asociatiei Codrii Iasilor.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here