Un condamnat penal numit lângă șeful Poliției să vegheze la siguranța ieșenilor

0
63

Un infractor îi va da sfaturi șefului Poliției ieșene, Costel Gâtlan dar și șefului Jandarmeriei pentru ca cei doi să ia unele măsuri în vederea sporirii gradului  de siguranță al cetățenilor, potrivit dezvaluirea.ro.  Costel Alexe, presedintele Consiliului Judetean Iasi a anuntat ieri ca a stabilit o nouă componență a Autorității Teritoriale de Ordine Publică precizand ca a desemnat trei membri noi in calitate de reprezentanti ai societatii civile si anume Marius Alexa, reprezentant al Asociației Moldova Vrea Autostradă, Alex Luchici, fondator al Asociației euRespect și Președinte APTA – Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ Iași și Marius Grațian Benchea, coordonator al Serviciului Voluntar de Ambulanță. „Sunt încrezător că activitatea lor în ATOP va fi la fel de importantă, iar experiența cu problemele societății civile le va fi de un real folos în identificarea unor politici aplicabile privind siguranța cetățenilor și ordinea publică. Le doresc mult succes și inspirație!”, a afirmat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Problema este că Marius Grațian Benchea este un condamnat penal. Marius Grațian Benchea a fost condamnat pentru conducerea unui vehicul fără permis la data de 11 martie 2019, la o pedeapsă de 8 luni de inchisoare cu amânarea executarii pedepsei și o perioadă de supravegere de doi ani (vezi aici). Cu alte cuvinte Marius Grațian Benchea, primește inca vizitele consilierului de probatiune si reintegrare sociala dar cu toate acestea va sta la aceiasi masa cu seful Politiei, al Jandarmeriei si al celorlalte institutii responsabile cu ordinea publica si va lua decizii privind  siguranta cetatenilor. Asta deoarece Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) a fost înfiinţată conform prevederilor Legii nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române si are misiunea să asigure buna desfășurăre și sporirea eficienței serviciului polițienesc. Membrii ATOP primesc sesizări, plângeri , sugestii de la cetățeni, petiții care sunt dezbătute în ședință, șefii Politiei și Jandarmeriei iau act de deciziile luate si incearca sa le aplice. Din ATOP fac parte conform Legii,  consilieri judeteni, șeful Politiei judetene, șeful Politiei Locale, șeful Jandarmeriei etc.

Marius Grațian Benchea a fost prins conducand fara permis de conducere la data de 22.08 .2017, orele 05:00, la volanul unui Ford Focus, pe direcția Bosia-Mânzătești, fără a deține permis de conducere.

După ce aceste informatii au aparut in mass media,  Consiliul Judetean Iasi a trimis un comunicat de presa în care se arata ca se știa de condamnarea lui Benchea dar cu toate acestea a fost desemnat membru ATOP deoarece i s-a recunoastere activitatea civica.

Consiliul Județean Iași a luat act de informațiile apărute în mass-media despre situația juridică a domnului Marius Grațian Benchea, numit ieri membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), prin dispoziția președintelui.

Referitor la această situație, precizăm că aceasta era cunoscută de către conducerea Consiliului Județean anterior numirii. Administrația CJ a purtat discuții atât cu domnul Benchea, cât și cu reprezentanții Serviciului de Probațiune pentru a se asigura că nu există motive de îngrijorare privind comportamentul social și respectarea măsurilor de supraveghere dispuse de magistrați. De asemenea, în urma discuțiilor preliminare cu Serviciul de Probațiune privind evaluarea comportamentul domnului Benchea, feedback-ul a fost unul pozitiv.

Principalul motiv care a stat la baza numirii lui Marius Benchea ca membru ATOP este activitatea sa civică de lungă durată, asigurarea sprijinului autorităților locale în acțiuni de intervenție premedicală și numeroasele proiecte de voluntariat, în care a fost implicat înainte de a interveni problema juridică actuală. Acestea sunt dovezi ale faptului că este un cetățean bine intenționat, preocupat de comunitatea în care trăiește, iar calitatea sa de membru în Comisia de coordonare, situaţii de urgenţă şi pentru petiţii este susținută de experiența de ani de zile în acest domeniu”, se arata in comunicatul CJ Iasi.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here