Un fizician de la „Cuza” baga Iasul in stare de alerta dupa explozia unui laborator cu virusi din Rusia

0
67

La cateva ceasuri dupa explozia unui reactor din Rusia, Silviu Gurlui, cercetator la Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, a lansat in spatiul public mai multe ipoteze destul de sumbre care au creat o stare de panica.

Conform informatiilor recente, in regiunea NOVOSIBIRSK a avut loc o explozie la un laborator ce gazduia virusi extrem de nocivi. In lipsa altor date ce tine de variabilitatea si caracteristicile virusilor, mentionez ca masele de aer nu influenteaza antrenarea aerosolilor dinspre Siberia spre Romania. Scenariul pare la fel de favorabil pina la sfirsitul saptaminii. Preventiv, recomand masuri de igiena mai severe. A se spala foarte bine fructele”, a spus Silviu Gurlui.

Reamintim faptul ca, in cursul zilei de azi, o scurgere de gaze a produs o explozie la etajul cinci al unei clădiri a laboratorului Vector din Rusia. Situat în regiunea Novosibirsk din Siberia, laboratorul este unul dintre cele două lume care are virusul variolei și mostre de Ebola, scrie The Guardian.

Explozia s-a produs în timp ce într-una dintre încăperile Centrului de Cercetări de Stat pentru Virologie și Biotehnologie – cunoscută ca Vector – din Koltsovo, în timpul unor renovări. Laboratorul este unul dintre principalele centre de cercetare a bolilor transmisibile din Rusia, iar în timpul URSS aici se efectuau cercetări în domeniul armelor biologice. Un angajat a suferit arsuri de gradul trei după explozia ce a spart geamuri din clădire. Incendiul ce a afectat 30 de metri pătrați a fost stins. Autoritățile ruse insistă că în acea încăpere nu erau depozitate substanțe biologice periculoase și că nu există daune structurale ale clădirii. Virusul variolei este păstrat în două laboratoare din lume: la Vector și la Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta, Statele Unite.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here