Un milion de semnaturi pentru un referendum al Unirii

0
60

Peste 1 milion de semnături vor fi strânse în România, Republica Moldova și diaspora pentru Unire. Campania demarată de cele peste 130 de asociații și grupuri de inițiativă din Alianța pentru Centenar se va desfășura în perioada 23 aprilie-25 iunie 2018 și va consta în colectarea de semnături pentru modificarea Constituției României, care să cuprindă o referire explicită la unirea cu Republica Moldova.

 Reunificarea este dorința legitimă a populației de pe ambele maluri ale Prutului, aspect dovedit și la Marea Adunare Centenară din 25 martie, de la Chișinău. Procesul are loc de jos în sus, de la oamenii simpli la politicieni. Le vom cere atât parlamentarilor de la București, cât și de la Chișinău să semneze pentru viitorul comun, prosper, al celor două state. În fiecare județ al țării, în fiecare raion va exista un grup de inițiativă pentru a lansa campania de colectare a semnăturilor de la Nistru până la Tisa”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Pentru revizuirea Constituției, membrii Alianței pentru Centenar au identificat și format un grup de experți în drept constitutional care lucrează la fraza finală a preambulului Legii fundamentale, similară celei din Constituția Germaniei și în care va fi prevăzut dreptul poporului român de a se reunifica pașnic, în concordanță cu Tratatul de la Helsinki (1975).

Campania de strângere de semnături este lansată miercuri în marile orașe românești – Timișoara, București, Chișinău – și în inima Europei, la Bruxelles.

Caravana Unirii a pornit din Iași. Ce trasee vor urma voluntarii pentru 1 milion de semnături

 Vor o Constituție care să facă referire și la unirea cu Republica Moldova, iar pentru asta au pornit în Caravana Unirii. Voluntari de pe ambele maluri ale Prutului au plecat în dimineața zilei 12 mai din Iași, cu trei autobuze personalizate în culorile tricolorului și cu hărți ale României interbelice. Ruta unioniștilor include pentru weekend localitățile Botoșani, Putna, Gura Humorului și Suceava. Ținta Caravanei? Colectarea a 1 milion de semnături.

Unioniștii au fost însoțiți în demersul de strângere de semnături pe străzile din Iași de Ansamblul etnofolcloric Ștefan Vodă, care a interpretat cântece patriotice și populare, spre deliciul ieșenilor.

Timp de două luni, Caravana Unirii va ajunge în fiecare județ din toate regiunile istorice ale României. Inițiativa derulării campaniei „1 milion pentru Unire” aparține Alianței pentru Centenar.

De joi 17.05.2018 începe Campania în municipiul Iași prin amplasarea cortului în Piața Unirii și începând cu următoarea săptămână în următoarele locații:

  • Parcul Statuar al Voievozilor
  • Bld. Carol I intersecție cu str. Toma Cozma
  • Parcul din Podul Roș lângă oficiul nr.3
  • Str. Ion Creangă vis-à-vis de Ateneul Iași
  • Bld. Carol I monumental lui Mihai Viteazul
  • Bld. Tudor Vladimirescu intersecție cu Bld. Dmitrie I. Mangeron

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

60 − 54 =