Un nou plan tarifar pentru biletele si abonamentele din transportul public iesean

0
64

Biletele şi abonamentele pentru serviciile de transport public furnizate de Compania de Transport Public (CTP) Iaşi vor fi eliberate conform unui nou plan tarifar, aprobat în şedinţa Consiliului Local de astăzi, 30 mai. Proiectul de hotărâre supus analizei aleşilor locali s-a aflat în dezbatere publică, cetăţenii putând trimite sugestii şi propuneri cu privire la această reformă importantă în ceea ce priveşte transportul în comun.

Conform documentului adoptat de către consilierii locali, propunerea CTP Iaşi de stabilire a unui nou plan tarifar prezintă câteva elemente de noutate. Astfel, în contextul extinderii reţelei de transport public în Zona Metropolitană Iaşi, vor fi delimitate două zone tarifare, respectiv Zona 1 (Municipiul Iaşi) şi Zona 2 (localităţile aflate dincolo de Zona 1).

De asemenea, va fi introdus abonamentul unic, valabil pe toate liniile, pentru perioade de șapte zile, 30 de zile, șase luni şi 12 luni.

În urma amendamentelor depuse şi aprobate de către consilierii locali, pasagerii vor putea procura un set de 20 de bilete de călătorie la preţul de 40 de lei. De asemenea, vor avea opţiunea achiziţionării unui abonament cu valabilitate de un an la tariful de 600 de lei. Aleşii locali au mai hotărât amânarea creşterii preţului biletului cu o călătorie, de la 2 lei la 2,5 lei, după data de 1 septembrie 2018.

Printre altele, o noutate importantă o reprezintă introducerea valabilităţii unei călătorii cu un singur bilet timp de 120 de minute, din momentul validării, indiferent de numărul de transbordări. Călătorii care utilizează bilete vor beneficia de aceeaşi facilitate pe care o acordă abonamentul unic, anume de a putea ajunge la destinaţie folosind un singur bilet, indiferent de numărul de transbordări. Durata unei călătorii în cazul biletelor pentru o călătorie şi pentru două călătorii va fi de 120 de minute.

Elevii şi studenţii vor putea achiziţiona bilete de o călătorie sau cu două călătorii valabile în ambele zone tarifare, preţul acestora reprezentând 50% din tariful întreg al biletelor corespunzătoare pentru o zonă. Noul plan tarifar are în vedere şi introducerea abonamentului Turist, valabil trei zile, care să poată fi achiziţionat de la Centrul de Informare Turistică a municipalităţii sau de la operatorii turistici interesaţi. De asemenea, există propunerea a două variante de abonamente pe șase luni, respectiv 12 luni, cu un bonus de gratuitate de o lună în cazul primului (adică 400 de lei), şi la prețul de 600 lei în cazul celui de-al doilea.

Pentru a încuraja folosirea periodică a mijloacelor de transport în comun, au fost calculate prețuri avantajoase pentru abonamente. De exemplu, în noua variantă, un abonament pe toate liniile valabil 30 de zile costă 80 lei, cu 36 lei mai puțin decât în prezent și chiar cu 7 lei mai puțin decât actualul abonament pe două linii.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + = 5