Un pod cu patru benzi carosabile va face legatura intre mahalaua Cicoarei si cartierul Dacia

0
68

Marți, 10 iulie, Consiliul Local al Municipiului Iași a aprobat un acord de parteneriat privind colaborarea dintre Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut – Bârlad și Municipiul Iași, în vederea implementării proiectului „Construire pod peste râul Bahlui în zona Cicoarei (strada Sarmisegetuza – stradela Sofia Nădejde / lucrări de supratraversare râu Bahlui în zona Cicoarei – Dacia / pod cu patru benzi carosabile)”. Acest proiect este inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de Creștere Iași.
Primarul Mihai Chirica a precizat că parafarea unor acorduri de parteneriat cu instituții ale statului roman sunt importante pentru gestionarea corectă a implementării proiectelor din fonduri europene sau din alte surse de finanțare.
Caracterul de urgență al acestui proiect este dat de faptul că am demarat în perioada anterioară mai multe parteneriate de colaborare cu autoritățile române în ceea ce privește gestiunea unor lucrări peste cursurile de apă care traversează municipiul Iași, care sunt în administrarea statului român. Am reușit să creăm acordul de parteneriat cu ABA Prut – Bârlad în vederea introducerii pe fonduri europene a reparației podului Tudor Vladimirescu, iar acum facem același lucru pentru podul din zona Cicoarei, obiectiv care are nevoie de această etapă pentru că parte din elementele constructive ale podului se află în zona albiei Bahlui. În privința podului din zona Sarmisegetuza avem finalizate două studii de fezabilitate. Este vorba despre podul Sarmigetuza, cel care vine în prelungirea străzii Sarmisegetuza dinspre Zimbru și care leagă cartierul Cicoarei, și despre podul din capătul bulevardului Dacia, gândit să aibă și linie de tramvai, completând astfel dezvoltarea urbană a orașului până la complexul Era. În paralel cu ceea ce gestionăm noi, mai există o inițiativă privată de construire a unui alt pod în zona străzii Strămoșilor, gândit să supratraverseze râul Bahlui astfel încât să poată lega arealul cuprins între Miroslava, zona Cicoarei, Galata și râul Bahlui”, a explicat primarul Mihai Chirica.
Podul cu patru benzi carosabile proiectat peste râul Bahlui între strada Sarmisegetuza și stradela Sofia Nădejde va facilita traficul auto și pietonal între zona cartierului Alexandru cel Bun și zona Cicoarei (cu obiectivele Spital Arcadia, Ștrand, terenuri de sport etc.), implicit relația cu centura de trafic în str. Cicoarei si va asigura o legătură mai rapidă prin Pasajul „Octav Băncilă” între zona de Vest (cartierele Galata, Cicoarei) și zona centrală sau zona de Est a orașului (cartierele Copou, Tătărași, Ciric, Aeroport). Proiectul are ca scop crearea unei căi de comunicaţie modernă cu implicaţii în dezvoltarea regională a zonei, fluidizarea traficului, creşterea siguranţei utilizatorilor, miscşorarea timpilor de parcurs, scăderea poluării la toate nivelurile în zonele tranzitate în prezent și scurtarea legăturilor rutiere.
Reamintim că municipalitatea ieșeană a relansat licitaţia pentru construirea unui pod cu patru benzi carosabile peste Bahlui în zona Cicoarei. Termenul de depunere a ofertelor este 18 iulie, iar valoarea contractului a fost estimată la 9.122.460 lei. (M.G.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 15 = 19