Un tramvaiul “imbracat” in costum popular va circula de maine pe strazile Iasului

0
67

„Tramvaiul Iei” va fi cel de-al optulea mijloc de transport public personalizat grafic în cadrul proiectului cultural „Iași – orașul tramvaielor pictate”, realizat de Asociația TRAMCLUB Iași, cu sprijinul Companiei de Transport Public Iași, al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași – Facultatea de Arte Vizuale și Design – Departament Design, Departament Arte Textile – Design Textil și al fabricii de vopsele National Paints România, la inițiativa Primăriei Municipiului Iași.

Prezentarea pentru public și mass-media a „Tramvaiului Iei” va avea loc duminică, 7 mai, de la ora 11.00, în rondul din Târgu Cucu.

„Tramvaiul Iei” aduce în prim plan, prin limbaj grafic, portul tradițional românesc, reprezentat în acest caz de ie, având ca obiectiv susținerea valorilor tradiționale pe plan local și național. Compoziția este alcătuită din motive și elemente grafice preluate și interpretate din ia de Iași. Astfel, rombul, element constitutiv al altiței, devine motivul principal al compoziției, amplasat frontal și posterior alături de inscripția „Tramvaiul Iei”. Motivele vegetale regăsite în râurii iei sunt traspuși median pe ambele laterale ale caroseriei. Zona articulației, precum și ușile de acces ale tramvaiului sunt marcate grafic cu cheițe, asemenea cusăturilor între elementele ce alcătuiesc ia de Iași. Din punct de vedere cromatic, fondul de culoare albă face trimitere la pânza de in sau bumbac. Elementele grafice respectă cromatica motivelor brodate pe ie: roșu, negru, alb, ocru.

Salonul tramvaiului va fi deopotrivă personalizat, pe de o parte prin înlocuirea tapițeriei scaunelor cu un nou material imprimat cu motive împrumutate din ia de Iași și pe de altă parte, printr-o galerie foto ce prezintă particularitățile iei pe teritoriul României, în funcție de regiune și influențe.

„Tramvaiul Iei” se constituie ca o invitație de a descoperi motivele cusute ca parte a identității noastre naționale, pentru a le cunoaște, respecta și transmite cu demnitate generațiilor viitoare.

Realizatori personalizare exterioară:

Ioana Adelina BOROȘ (designer)

Simona CERCEL (arhitect)

Ludmila GRIGORUȚA (studentă UNAGE, anul II, Specializarea Design Ambiental)

Irina POPA (studentă UNAGE, anul II, Specializarea Design de Produs)

Tiberiu TEODOR-STANCIU (arhitect)

Coordonator:

Asistent univ. dr. Silviu TEODOR-STANCIU

Realizatori personalizare tapițerie:

Studenți ai Specializării Arte Textile – Design Textil

Elena Băleanu

Alexandra Cojocaru

Emanuela C. Crismariu

Ana Moroșan

Silvia Nedelciuc

Andrada Paşaniuc

Lorena Radiș

Paula Rusu

Coordonatori:

Lector univ. dr. Ecaterina MĂRGHIDAN

Asistent univ. dr. Mădălina VIERIU

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here