Unul ca asta reprezinta Iasul?! Deputat PNL de Iasi cere ancheta in cazul folosirii limbii romane de catre arbitrul Coltescu

0
73

“Corectitudinea politica” a unor neica nimeni din sfera publica tampeste grav, atat de grav incat ne schimbam limba materna de la presiunea unor mameluci care o folosesc optional, intr-o ingramadire de cuvinte compuse politic, incat nu mai poti spune ca albul e alb si negrul e negru….

Dupa ce arbitrul Sebastian Coltescu ar fi folosit expresia ”cel negru” când s-a referit la Pierre Webo, un fost atacant camerunez, membrul staff-ului celor de la Istanbul Başakşehir,  care trebuia sancționat, puritanii pamantului, albi in cerul gurii, au luat foc.

Dupa acest incident de culoare, s-au trezit tot felul de lingvisti politici care au luat la puricat semantica convenabila a afirmatiilor lui Coltescu. Unul dintre politrucii de duminica care s-a inflamat groaznic a fost si un necunoscut parlamentar PNL de Iasi, Alexandru Muraru.

FRF trebuie să sancționeze dur acest gestul arbitrului Colțescu și să demareze o anchetă de proporții printre oficialii FRF, pentru a vedea care sunt de fapt proporțiile acestui fenomen.Sunt indignat și revoltat de remarcile rasiste făcute de arbitrul Sebastian Coltescu în cadrul unei competiții sportive oficiale la nivel internațional, pe stadionul „Parc des Princes”, din Paris, la meciul de fotbal PSG-Istanbul Başakşehir! Ceea ce a făcut arbitrul Coltescu, oficial al Federației Române de Fotbal, a dus imaginea României într-o zonă a primitivismului! Acest episod nu trebuie să fie comparat doar cu remarcile rasiste care sunt foarte prezente în arenele sportive din România, gravitatea acestui gest este fără precedent, pentru România, la acest nivel! Arbitrul Coltescu este un oficial al forului european și românesc de fotbal, nu doar o persoană fizică, acesta era prezent acolo în calitate oficială, nu ca simplu turist! Prin ceea ce a făcut, arbitrul Coltescu a scos la lumină un fel toxic și inacceptabil de a gândi și a acționa, incompatibil cu instituțiile și politicile statului român! Cum s-a văzut, reacțiile de pe tot mapamondul au fost prompte, de dezavuare a acestei atitudini! Instituțiile românești pentru combaterea discriminării și a rasismului trebuie să acționeze ferm, în consecință, orice nesocotire sau lipsă de celeritate în luarea unor măsuri ferme este echivalentă cu o condamnabilă complicitate!”, s-a lamentat acest individ care, culmea, detine si functia de membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte și Probleme ale Minorităților Naționale din Camera Deputatilor.

Daca nu ai proprietatea termenilor, cum poti cauta nuantele faptelor in mediul tau inconjurator si a problemelor in comunitatea pe care urmeaza sa o reprezinti? Daca dupa alegerile parlamentare asta e prima ta interpelare publica, impotriva propriilor romani, sufocanta pentru cei ce au rabdarea sa gaseasca o noima printre atatea bale de ogar liberal, atunci cine ar trebui sa ii apere pe romani de voi, politicienii machiavelici?

De la aceste reactii cretine in spatiul public public, au inceput sa apara si glume- “Ne adresam elevilor de clasa a XII! Nu mai folosim numele Negru Voda, pentru ca se pot crea confuzii. Vom folosi afro-american Voda”

Unde erau mutii din PNL la actele de rasism impotriva sportivilor romani?

Cand progenitura lui Gino Iorgulescu, presedintele LPF, “nu vreun turist”, a omorat un om din teribilism, institutiile liberale nu numai ca nu l-au bagat la zdup, ci i-au deschis larg granitele sa fuga.

La meciul România – Franța, 13.02.2002, francezii ne-au făcut “țigani” – nu a fost considerat rasism.

Irina Begu – Caroline Garcia, primul tur al turneului de la Charleston, 2016. „Nu pot să cred că mă bate o țigancă”, declară Caroline Garcia în timpul partidei – nu a fost considerat rasism, meciul se joacă (măcar și-a cerut scuze la final).

CFR Cluj – Slavia Praga, 20.08.2019. Suporterii echipei adverse scandează “țiganii, țiganii” – meciul continuă, nu e considerat rasism.

Napoli – Steaua București, 2010. Italienii ne spun că suntem “o rasă de rahat, neam de țigani de rahat” – partida se joacă, nu este considerat rasism.

Simona Halep – Sloane Stephens, 10.06.2018. Halep câștigă Roland Garros. “O româncă a câştigat la Roland Garros”, este mesajul care însoţeşte fotografia, iar personajul care apare în caricatură strigă pe străzi: “Fiare vechi, fiare vechi” – “doar o caricatură”, nu e considerat rasism.

Sebastian Colțescu spune “dă-i cartonaș lu ăla negru”, fără conotație peiorativă. Partida PSG – Bașakșehir se oprește, jucătorii ies de pe teren, toată lumea îl molestează și este acuzat de rasism.

 “Dacă sunt singura persoană albă dintr-o cameră sau dintr-un grup, cum altfel poţi să descrii singura persoană albă sau neagră dintr-un grup?   Demba Ba (n.r. – atacantul celor de la Istanbul Başakşehir care a sărit la Colţescu) a spus că, dacă ar fi fost alb, nu i-ar fi spus „ăla alb“. Dar dacă există cinci antrenori negri şi un antrenor alb, el (n.r. – Colţescu) ar fi spus „cel alb“. Ce altceva ar putea sau ar trebui să spună?   Arbitrul (n.r. – Ovidiu Haţegan) nu ştie pe cine să sancţioneze, al patrulea oficial (n.r. – Sebastian Colţescu) trebuie să-i spună arbitrului spre cine să se ducă, aşa că îi spune să se ducă spre „cel negru“. Apoi, arbitrul (n.r. – Ovidiu Haţegan) îl poate întreba numele şi-l poate elimina. Funcţia celui de-al patrulea arbitru e doar să-l identifice, nu să-l întrebe numele. Şi dacă a spus „negro“… Dacă acesta e cuvântul românesc pentru negru, ce nu e în regulă? “,a sarit in apararea romanului,  John Barnes, o legendă vie a clubului Liverpool.

Marius GAVRILESCU

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here