Urmasii victimelor și supraviețuitorilor Pogromului de la Iași, prezenti la „Marșul Vieții” din Cimitirul Evreiesc

0
129

Primăria Municipiului Iaşi va organiza în perioada 25 – 30 iunie 2023, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iași și Rabinul Josef Wasserman din Israel, președintele Fundației pentru Promovarea și Dezvoltarea Iudaismului în România, o nouă ediție a „Marșului Vieții” – amplu proiect de comemorare a 82 de ani de la Pogromul de la Iași.
Cu acest prilej Iașul va primi vizita unui grup de membri de familie ai victimelor și supraviețuitorilor Pogromului de la Iași, personalități israeliene din sfera militară, academică și culturală, dar și o serie de artiști din Statul Israel, care vor prezenta publicului ieșean o expoziție de pictură. Expoziția dedicată memoriei victimelor Pogromului va fi coordonată de Bella Rosenbaum și va putea fi vizitată în perioada 26 – 30 iunie 2023 la Palatul Culturii.
Pe 29 iunie 2023, în Cimitirul Evreiesc va avea loc „Marșul Vieții”, manifestare care își propune să fie un moment simbolic de recunoaştere a meritelor deosebite ale comunităţii evreiești în dezvoltarea Iaşului. Ieșenii care doresc să participe la „Marșul Vieții” sunt așteptați la ora 8:00 la Centrul de Cartier Păcurari (șoseaua Păcurari nr. 34), de unde se va pleca în marș până la Cimitirul Evreiesc (aleea Cimitirul Evreiesc nr. 2). Programul oficial al comemorărilor din Cimitirul Evreiesc va începe la ora 9:00.
Iaşul a fost printre primele oraşe din România în care s-a stabilit comunitatea evreiască, deosebit de implicată atât în dezvoltarea comerţului, cât şi a artelor (primul teatru idish din lume, „Pomul verde”, a funcţionat la Iaşi, în zona actualului Parc al Teatrului), a medicinei, a stiinţelor şi a patrimoniului arhitectural, fiind un oraș special pentru membrii comunității evreiești din România și Israel.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here