Veolia Energie Iasi isi adauga in portofoliu doua importante coline ale Iasului. Strategia de termoficare a intrat in efectivitate

0
75

Strategia de termoficare reactualizată la nivelul municipiului Iaşi a fost aprobata ieri, in plenul Consiliului Local. Reactualizarea strategiei de termoficare are în vedere reabilitarea sistemului de termoficare în Municipiul Iaşi în vederea conformării cu standardele de mediu privind emisiile în atmosferă şi pentru creşterea eficienţei energetice în alimentarea cu căldură urbană. Necesitatea acestui demers a fost impusă de continuarea programului de eficientizare a sistemului centralizat de alimentare cu caldură, modificările legislative privind protecţia mediului şi reducerea consumului de căldură ca urmare a lucrărilor de eficientizare întreprinse, precum şi de măsurile de economisire adoptate de către consumatori.

Obiectivele principale ale strategiei sunt reprezentate de capabilitatea tehnică a sistemului centralizat existent de alimentare cu căldură, determinarea necesarului de căldură al oraşului şi a evoluţiei acestuia în următorii 20 de ani, măsuri pentru reabilitarea termică a clădirilor și utilizarea energetică a deşeurilor. Practic, modificările din acest document vizează trei proiecte ale Veolia Energie Iaşi şi două ale Primăriei. Inainte de toate, documentul promoveaza, ca strategie centrala, intentia furnizorului de energie termică a Iasului- Veolia Energie Iasi, privind extinderea reţelei de distribuţie către Bucium şi Copou. Veolia a mai prins în strategia de energie termică a Iaşului încă un proiect: refacerea a 50 de km de reţea secundară şi 25 km de reţea primară. Licitaţia a fost deja organizată de către Primărie şi câştigată de o asociere condusă de Conest, iar valoarea contractului este de 67,6 milioane de lei. Lucrarile vizeaza înlocuirea reţelelor de termoficare din Şoseaua Naţională, Bd. Mangeron, Alexandru cel Bun, Tătăraşi, zona industrială, Podu Roş, Cantemir, Bularga şi Păcurari. Un alt proiect Veolia are în vedere refacerea izolaţiei magistralei CET Holboca-CET Tudor, in timp ce proiectele Primariei se refera la reabilitarea termică a 40 de blocuri şi a Spitalului Clinic de Recuperare.

Cea mai mare extindere post-decembrista a termoficarii iesene

Veolia Energie Iaşi şi Primăria au realizat deja studiile de fezabilitate pentru proiectul de extindere a sistemului centralizat de termoficare în două zone noi: Bucium şi Copou. “Proiectul Copoul Verde se referă la extinderea termoficării centralizate în acest cartier, de la clădirile Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T. Popa până la Corpul A al Universităţii Alexandru Ioan Cuza. Proiectul va duce la prelungirea Magistralei 2 de termoficare şi racordarea clădirilor mari din acea zonă direct la conductă, cu module termice individuale”, au precizat reprezentanţii Veolia Energie.

Proiectul „Bucium” presupune extinderea termoficarii in acest cartier de la intersectia Bulevardului Socola cu Bulevardul Poitiers si Strada Trei Fantani si pana la Blocurile ANL si la Institutul de Psihiatrie „Socola” prin prelungirea Magistralei 4 de termoficare si conectarea cladirilor mari tot direct la conducta magistrala, cu modul termic individual.

Banii pentru extinderea sistemului centralizat de termoficare vor fi asiguraţi din programul „Termoficare – Căldură şi Confort” derulat de Guvern prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), iar documentaţia este finalizată. Investiţia este estimată la 22,3 milioane de lei cu TVA, ce va fi acoperită, în procent de 70%, de MDRAPFE şi 30% de către Primăria Iaşi. “Suma acoperită de Primărie va fi rambursată de Veolia Energie Iaşi ca redevenţă suplimentară în cadrul contractului de concesiune”, au explicat reprezentanţii Veolia Energie Iaşi.

Starea la zi a clientilor Veolia si a retelei termice a Iasului

Veolia Energie Iasi are deja o listă cu 49 de clienţi potenţiali: spitale, universităţi, hoteluri, pensiuni şi restaurante, blocuri de locuinţe, sedii administrative. Consumul estimat al acestora este de 24.700 gigacalorii pe an, adică echivalentul a 5.000 de apartamente de dimensiune medie. „Există deja acorduri de racordare de la clienţi ce reprezintă echivalentul a 2.250 apartamente: Spitalul CFR, Spitalul Militar, Biblioteca Centrală Universitară, Şcoala Sanitară Postliceală, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa de Cultură a Studenţilor, Centrul de Transfuzie Sanguină, Universitatea Tehnică, Institutul de Psihiatrie Socola, Direcţia de Sănătate Publică pentru cele 11 blocuri ANL de pe Şoseaua Bucium, Hotelurile Bellaria şi Pleiada, clădirea de birouri Exonia, Restaurant Casa Lux şi trei blocuri de locuinţe“, au mai precizat reprezentanţii societăţii. Sistemul primar de reţele termice de apă fierbinte, pentru alimentarea cu căldură a consumatorilor din Municipiul Iaşi, se compune din magistrale şi racorduri pentru punctele termice şi consumatori. Lungimea totală a reţelei termice primare este de circa 86,23 km. Sistemul de distribuţie a căldurii este compus din 130 puncte termice, existând clădiri care sunt legate direct la reţeaua primară prin intermediul a 179 de module termice. Sursele principale de producere a energiei termice aflate în exploatare sunt CET Iaşi I şi CET Iaşi II, care funcţionează interconectat.

Radu SEICARU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here