Veolia pleaca de la Iasi! Sistemul de termoficare si actualii angajati ai Veolia trec in custodia Primariei Iasi

0
48
În contextul încetării la data de 30 aprilie a contractului de concesiune dintre Primăria Municipiului Iași și Veolia Energie Iași privind serviciul de alimentare centralizată cu energie termică, primarul Mihai Chirica a detaliat într-o conferință de presă susținută vineri, 16 aprilie, pașii care vor fi întreprinși pentru menținerea sistemului de termoficare în condiții optime de funcționare.
Vom prelua noi contractul de termoficare în Municipiul Iași. Încă de la începutul anului am fost notificați de către compania Veolia că dorește încetarea contractului de prestare de servicii către Municipiul Iași, cauzată de acumularea unei datorii foarte mari în urma exploatării sistemului centralizat de termoficare. În ultimii aproape 10 ani am avut o relație corectă, onestă, bazată pe dialog. Am discutat permanent și am căutat să găsim concluziile cele mai bune pentru noi, în special în ceea ce privește continuitatea serviciului de termoficare. Veolia Energie Iași a acumulat pierderi de circa 146 milioane de lei, acesta fiind principalul motiv care i-a adus în situația de astăzi. Aceste pierderi nu sunt generate de managementul companiei, de lipsa profesionalismului sau a comunicării și dialogului pe care le-am avut în ultimii ani, ci sunt motivate de faptul că nu există o legislație în România care să sprijine sistemele de termoficare pentru a le face sustenabile pe termen lung. A contat aici și strategia europeană care prevede ca toate centralele pe cărbuni să fie desființate”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Edilul a oferit câteva date privind modul în care va fi gestionată funcționarea în continuare a sistemului centralizat de termoficare la nivelul Municipiului Iași.
Avem un plan responsabil, foarte precis și punctat pe fiecare domeniu de activitate. Compania Veolia ne va asigura consultanța pentru o trecere cât mai lină dintre o companie privată în una de stat a activității de termoficare, în ceee ce privește salariații, consumatorii și know – how. Concret, începând cu data de 30 aprilie, compania Veolia va constata încetarea de comun acord a relației contractuale cu municipalitatea ieșeană și continuarea prestării serviciului de termoficare pentru o perioadă de maxim 90 de zile. În această perioadă vom face toate diligențele necesare pentru a crea un nou operator, care să țină de Municipiul Iași”, a explicat primarul Mihai Chirica.
Edilul Iașului a subliniat faptul că toți angajații companiei vor fi preluați, cu aceleași drepturi salariale, de către Municipiul Iași, pentru a-și continua activitatea. În același timp, toți cei 354 de salariați de la Veolia vor primi salarii compensatorii, precum și prima de 1 Mai, întregul pachet salarial fiind pus la dispoziție de companie.
În paralel, prin Hotărâre de Consiliu Local, va fi creată o structură de termoficare în cadrul Termo-Service SA, structură autonomă care să preia angajații și să asigure serviciile de termoficare.
Căldura va fi furnizată până pe 1 mai, când se încheie sezonul de încălzire, iar apa caldă va fi furnizată în continuare după 30 aprilie, timp de 90 de zile, de către Veolia sau noua structură de termoficare care fi creată pe lângă Termo-Service SA.
În bugetul local pe 2021 vor fi incluse fonduri pentru serviciul de termoficare, achiziția de cărbune, plata salariilor etc.
În cele 90 de zile după 30 aprilie, municipalitatea ieșeană va pregăti o procedură de licitație pentru încredințarea serviciului către un alt operator. Veolia va asigura asistență și suport în toată această perioadă. Este de menționat faptul că Veolia s-a declarat interesată să participe la această procedură, dacă însă condițiile tehnice, economice și, mai ales, legislative, se vor schimba între timp.
Primarul Mihai Chirica a mai făcut precizarea că investițiile făcute atât de Primărie (173 de milioane de euro), cât și de Veolia (circa 10,5 milioane de euro) rămân ale orașului. De altfel, vor fi pregătite noi investiții, cu fonduri europene prin exercițiul financiar 2021 – 2027 și prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru modernizarea, retehnologizarea și extinderea sistemului de termoficare.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − = 7