VIDEO. A aparut clipul de prezentare al Palatului Culturii din Iasi. Vezi cum arata interiorul palatului ce va fi deschis astazi

0
67

In cursul acestei zile, in prezenta premierului Dacian Ciolos, Palatul Culturii din Iasi isi va redeschide portile pentru o mana de oameni adunati sub umbrela pomposului statut de “oficiali”, urmand ca pe 27 aprilie, sa aiba acces la acest simbol al Iasului si plebea. Pana miercuri, 27 aprilie, AgoraPress va prezinta clipul de prezentare al Palatului Culturii, ale carui interioare au fost transformate radical dupa 10 ani de santier si subfinantare.

 

Redeschiderea Palatului Culturii este punctul final al celei mai vaste operatiuni de restaurare a unui monument istoric. Investitia s-a desfăsurat în două etape, cu o durată totală de 4 ani si 4 luni, în intervalul septembrie 2008 — ianuarie 2016, costul lucrărilor ajungand la 26.120.622 euro, fără TVA, iar la restaurare au lucrat 350 de muncitori si specialisti.

Constructia este opera arhitectului Ion D. Berindey si reprezintă o îmbinare fericită a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic si neobaroc, fiind declarată monument istoric. Edificiul a marcat puternic arhitectura vechii capitale a Moldovei și s-a impus ca o adevarată efigie încă de la apariția în peisajul urbei după inaugurarea din 1925 ca Palat de Justiție. Din 1955, Palatul Culturii este destinat găzduirii unora dintre cele mai de seamă instituții culturale din regiune, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Muzeal Național “Moldova” Iași care cuprinde patru muzee de talie națională: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Stiinței și Tehnicii “Stefan Procopiu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și Centrul de Cercetare si Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.

Redeschiderea celor patru muzee va oferi publicului prilejul de a vizita o serie de expoziții temporare ce vor etala piese de excepție din patrimoniului institutiei ieșene, precum și două expoziții itinerante, prezente la Iași pentru a marca evenimentul: “Aurul și argintul antic al României”, proiect expozițional al Muzeului Național de Istorie a României în care Complexul Muzeal Național “Moldova” Iasi contribuie cu piese de tezaur, și “Artă și ceremonial la mesele regale”, organizată de Muzeul Național Peles.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here