VIDEO. Bugetul Iasului, aprobat cu un singur vot impotriva si o sala goala de sedinte. Vezi ce se va face in acest an din bugetul de 799 milioane lei

0
86

Bugetul municipiului Iasi pe acest an, de aproximativ 800 milioane lei, a fost votat in aceasta dimineata de catre consilierii locali, singurul vor impotriva fiind inregistrat din partea consilierului PNL, Marius Danga. Cei mai mulți bani ar urma să fie alocați pentru reabilitarea și amenajarea de clădiri având destinația de locuințe sociale și pentru mai multe investiții majore destinate îmbunătățirii transportului public urban. La capitolul infrastructura educației Primăria are urmărește modernizarea și extinderea mai multor licee, școli, grădinițe și creșe. Un alt proiect major pentru care Iașul poate primi finanțare nerambursabilă este eficientizarea energetică a 60 de blocuri din municipiul Iași. Alte proiecte importante, incluse în lista care privește conservarea patrimoniului și reabilitarea de clădiri publice, vizează refuncționalizarea și reabilitarea Liceului Pedagogic „Vasile Lupu”, conservarea Băii Turcești, înființarea Muzeului Holocaustului și reabilitarea clădirii Muzeului de Științe Naturale.Reabilitarea și modernizarea Parcului Copou, a zonei Frumoasa, a infrastructurii de agrement de pe malurile râului Bahlui, a depoului de tramvaie din Dacia și a Palatelor Roznovanu și Braunstein, precum și construirea de parcări de tip Park & Ride la intrările în oraș și implementarea unui sistem e-ticketing pentru îmbunătățirea mobilității în Zona Metropolitană sunt alte câteva proiecte avute în vedere de municipalitatea ieșeană.


Mai mult, in urma consultărilor cu cetăţenii, din fondul de rezervă de 10 milioane de lei propus iniţial de Primărie, s-a decis suplimentarea cu 1 milion lei, până la 2 milioane de lei, a capitolului Cultură, recreere şi religie; cu 925 mii lei, până la 1 milion de lei, a fondului destinat acţiunilor de tineret; cu 250 mii lei, până la 2,37 milioane de lei, a Centrului de promovare turistică şi a proiectelor culturale municipale; cu 1,5 milioane de lei, până la 1,75 milioane lei, în vederea achiziţiei şi montării de mobilier urban; cu 250 mii lei, până la 400.000 de lei, a cheltuielilor în domeniul asigurărilor şi asistenţei sociale; în fine, cu 2 milioane de lei a capitolului privind amenajarea şi modernizarea de parcări ecologice. Ca atare, din fondul de rezervă inițial de 10 milioane de lei a fost utilizată o sumă de 5,925 milioane lei pentru finanțarea proiectelor rezultate în urma dezbaterilor publice.
În ceea ce priveşte infrastructura a fost relevată necesitatea realizării proiectelor de reabilitare/modernizare ale străzilor Bârnova, Alba Iulia, Aeroport, Ion Câmpineanu, George Coşbuc, Dumbrava Roşie, Alexandru Vlahuţă, Grăniceri, Grigore Ghica Vodă, strada şi aleea Strugurilor şi străzile din cartierul Crucea Roşie. De asemenea, au fost solicitate lucrări de reparaţii şi modernizare ale străzilor Timpului, Gloriei şi Poienilor. Au mai fost solicitată amenajarea şi/sau reabilitarea de alei pietonale/trotuare din zona de case din Bucium (după postul de control) şi pe strada Clopotari.
S-a creionat ideea realizării unor parcări ecologice (realizate prin dale pe spaţiile verzi, astfel încât creşterea vegetaţiei să nu fie blocată) în spaţiile virane dintre blocuri. S-a propus alocarea unei sume de 2 milioane de lei pentru achiziţia materialelor şi a cheltuielilor de amenajare a primelor parcări ecologice. La acestea se adaugă lucrările pentru amenajarea şi modernizarea altor parcări. Totodată, ieşenii au semnalat lipsa sau insufiecienţa locurilor de parcare şi necesitatea unei taxe speciale pentru investitorii care nu reuşesc să asigure numărul de locuri de parcare prevăzut în reglementările în vigoare.
În urma dezbaterilor avute cu reprezentanţii organizaţiilor civice, cultural-artistice şi de tineret, s-a solicitat acordarea de subvenţii la transportul public pentru elevi şi studenţi (un astfel de Proiect de Hotărâre de Consiliu Local fiind deja în dezbatere publică), necesitatea sporirii finanţării ONG-urilor pe proiecte sociale, suplimentarea finanţării proiectelor culturale, necesitatea aplicării (pentru prima dată) a Legii 350/2006 şi a constituirii unui fond de tineret (separat de bugetul alocat mediului asociativ), crearea unor regulamente dedicate finanţării ONG-urilor pe proiecte sociale, culturale şi de tineret, şi jurizarea proiectelor culturale de către o comisie formată şi din specialişti (nu doar din consilieri locali), înfiinţarea unei structuri independente în cadrul Primăriei care să contracteze servicii sociale de pe piaţă (conform Legii asistenţei sociale nr. 292/2011), identificarea de spaţii pentru funcţionarea ONG-urilor culturale, implicarea actorilor culturali din Iaşi în cadrul proiectelor proiectele culturale strategice ale instituţiei, precum Centrul Cultural European Braunstein sau Centrul de Artă Contemporană Baia Turcească, implicarea mai intensă în problematica populaţiei de etnie romă şi necesitatea organizării de întâlniri trimestriale cu sectorul asociativ, pentru o corelare a acţiunii administraţiei locale cu ONG-urile active.
O parte din doleanţele ieşenilor nu au vizat direct activitatea Primăriei. Printre acestea se numără: necesitatea amendării Legii Energiei Electrice nr. 13/2007 (bunurile plătite de persoanele fizice şi juridice să nu mai intre în proprietatea furnizorilor de electricitate), amendarea Legii Poliţiei Locale 155/2010 (insuficienţa personalului Poliţiei Locale Iaşi), finalizarea construcţiei Bazinului Olimpic din zona Grădinari şi necesitatea realizării proiectului Autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here