VIDEO. Poluare pe Bahlui! Substante toxice de pe platforma Fortus au ajuns in Prut si Jijia

0
77

În cursul zilei de 23 februarie 2017, ora 15:30, a fost semnalată de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași, o poluare accidentală cu uleiuri și hidrocarburi provenite de la transformatoarele Punctului TRAFO de pe amplasamentul S.C. FORTUS S.A. Iași (societate aflată în faliment, administrator judiciar SMDA MURES INSOLVENCY SRL).

Reprezentanții S.C. Fortus S.A. au intervenit prin obturarea cu materiale absorbante a scurgerilor de ape impurificate în colectorul Valea Adâncă, fenomenul fiind stopat la sursă. Totuși, de pe platforma FORTUS, o cantitate neprecizată de ulei si hidrocarburi a pătruns din sistemul de canalizare pluvială, în pârâul Valea Adâncă și, de aici, în râul Nicolina. Totodata, au fost avertizate și folosințele din aval: S.C. APAVITAL S.A. Iași și S.C. AQUAVAS S.A. Vaslui – sucursala Huși.

În intervalul 23-24 februarie 2017, pentru reducerea efectelor poluării, Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad, prin Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași, a instalat cca 300 ml baraje plutitoare absorbante în șapte secțiuni, după cum urmează:

  1. Confluența Valea Adâncă – râul Nicolina;
  2. Pe râul Nicolina, aval confluență Valea Adâncă;

În Municipiul Iași pe râul Nicolina:

  1. aval 100 m de Piața CUG;
  2. aval 200 m Pod Galata;
  3. amonte confluență cu râul Bahlui;

Pe râul Bahlui:

  1. amonte Pod Metalurgiei;
  2. în zona podului Holboca.

În cursul zilei de astăzi, 24 februarie 2017, au fost semnalate, în continuare, irizații de ulei și hidrocarburi, pe cursul râului Bahlui și Jijia, până la confluența cu râul Prut. Totodată, a fost continuată acțiunea de împrăștiere a 600 kg de material absorbant pe suprafața apei, în amonte de barajele plutitoare, în vederea reținerii și colectării irizațiilor.

Din cauza efectului presiunii ghețurilor, barajele absorbante sunt afectate și necesită refaceri periodice.

Sunt în curs de amplasare încă două baraje suplimentare, pe râul Jijia, amonte de confluența cu râul Prut (zona pod Moreni).

https://youtu.be/eKOdV-qlSQU?list=PLRSanrY836kkd9cpFK4R3DCAvYnEWb5nZ

Pentru limitarea poluării râului Prut, la Nodul Hidrotehnic Chiperești, amplasat la cca.4 km amonte de confluenta Jijia – Prut, s-au efectuat manevre pentru devierea peliculei poluante, pe cursul de apă Jijia Veche, unde sunt pregătite materiale specifice limitării/stopării poluării.

În vederea asigurării necesarului de materiale necesar intervențiilor, Administrația Bazinală de Apă Siret a relocat la Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad o cantitate de 750 kg de material absorbant și 120 ml (metri liniari) baraje absorbante.

Apel pentru diminuarea efectelor negative create de poluarea cursurilor de apă din Iași

 

Având în vedere incidentele soldate cu poluarea râurilor Nicolina și Bahlui, precum și a lacului Ciric, primarul Mihai Chirica face apel la instituțiile abilitate (Apele Române, Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu) să intervină de urgență pentru diminuarea efectelor negative asupra mediului și populației. „Primăria Municipiului Iași va acorda toată asistența legală necesară tuturor instituțiilor abilitate pentru curățarea zonelor afectate de substanțele poluante. Atrag atenția ieșenilor să evite să intre în contact cu apa contaminată și să supravegheze îndeaproape animalele din gospodăriile din arealul zonelor afectate de poluanți”, a declarat primarul Mihai Chirica.

 

Edilul-șef cere ca instituțiile abilitate să verifice și să sancționeze pe toți cei care se fac vinovați de această situație. „Doresc ca în cel mai scurt timp posibil cele două cursuri de râu să fie curățate, iar cei responsabili pentru această poluare să fie trași la răspundere pentru ca pe viitor astfel de incidente să nu se mai repete”, a mai afirmat primarul Iașului.

 

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here