Zid de sprijin construit in Italia in 2 luni. In Iasi, in 20 de ani nu se face nici macar expertiza la un biet zid de pe ultima ulita medievala a orasului

0
56

Pe o coasta muntoasa a unei comune din Italia, in aceasta toamna a fost construit un zid de spijin intr-un timp record, de doar 2 luni de zile. Acest lucru spune multe despre grija edilitara fata de zona aflata in administrare, despre grija fata de siguranta cetatenilor, cat si despre profesionalismul  si determinarea constructorului.

La polul opus al acestei realizari se afla Iasul, oras al carui administrator nu a fost in stare in 20 de ani sa consolideze un zid de sprijin de pana in 20 de metri, nu sa-l ridice de la zero.  Zidul in cauza, situat pe strada Closca din Iasi,  face parte din situl arheologic al centrului urbei. Recent, in urma unor sapaturi realizate in regie proprie de un speculant imobiliar, au fost scoase la lumina mai multe vestigii care au fost lasate in stare de abandon, la fel ca zidul medieval din care atarna un arbore putrezit. Reprezentantii Primariei Iasi sustin ca vor aplica amenzi proprietarului, respectiv Cristin Zamosteanu, “regale neincoronat al noilor rechini imobiliari” care distrug fara scrupule, sub paravanul Primariei, orice urma de istorie a acestui oras. Din verificarile facute de AgoraPress, acesta nu numai ca nu a fost sanctionat, da nici macar nu a fost somat sa ia masuri in sensul consolidarii zidului de sprijin a proprietatii sale, care se naruie pe domeniul public.

Pentru ca rusinea pentru ignoranta autoritatilor locale sa fie deplina, precizam ca pe langa acest zid care margineste ultima ulita medievala a Iasului, trec in fiecare an sute de mii de credinciosi veniti la cel mai mare pelerinaj din tara, cel al Sfintei Parascheva.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

80 − = 73