Ziua Culturii Naționale la Muzeul Național al Literaturii Române Iași

0
65

Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu sunt sărbătorite la Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, prin mai multe evenimente speciale dedicate poetului.

La Muzeul „Mihai Eminescu” Iași, publicul va putea admira Obiectul lunii ianuarie: o filă-manuscris cu exerciții de semnătură ale poetului, din perioada în care acesta ocupa funcția de director al Bibliotecii Centrale din Iași (1874-1875).

Lansăm totodată o nouă platformă online: eArhivă, pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro, începând, firește, cu pagina dedicată lui Eminescu. Astfel, facilităm accesul la patrimoniul cultural național, prin punerea la dispoziție a unor documente originale din Arhiva MNLR Iași.

În data de 14 ianuarie 2021, va fi anunțat câștigătorul concursului „Un chip pentru Eminescu”, lansat pe 1 decembrie 2020. Juriul MNLR Iași, format din Corina M. Irimiță, Anca Maria Buzea și Iulian Pruteanu, a selectat un singur portret al poetului, portret care va fi expus, de Ziua Culturii Naționale, la Muzeul „Mihai Eminescu” Iași.

Nu în ultimul rând, MNLR Iași va lansa de Ziua Culturii Naționale proiectul online de promovare a poeziei românești „VideoPoem”, realizat de Corneliu Grigoriu. În primul episod, „Plutea o floare de tei”, muzeograful Liviu Apetroaie (Muzeul „Mihai Eminescu” Iași) recită „Semn 1” de Nichita Stănescu, poem dedicat lui Mihai Eminescu, în timp ce pe fundal pot fi vizualizate cele patru fotografii cunoscute ale poetului, aflate în patrimoniul MNLR Iași.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here