Ziua Culturii Naționale la Palatul Culturii din Iași „Porni Luceafărul…”, ediția 2021

0
66

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași organizează la Palatul Culturii, sub patronajul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Iași și Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, o nouă ediție a evenimentului „Porni Luceafărul…”, dedicat Zilei Culturii Naționale.

Sincronizat cu activități similare din întreaga țară, evenimentul va debuta vineri, 15 ianuarie 2021, la ora 18.00,  cu mesajul Ministrului Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu, după care publicul va putea urmări o proiecție de tip videomapping pe Turnul Central al Palatului Culturii – spectacol vizual ce include proiecții ale unor cunoscute versuri din creația eminesciană.

Cu ocazia împlinirii a 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, pe întreg parcursul zilei de 15 ianuarie 2021, iubitorii de muzică vor regăsi pe pagina de Facebook a Palatului Culturii din Iași, precum și pe ecranele tv disponibile în interiorul Palatului Culturii, Recitalul online al clasei de Canto și Muzică de cameră, în care elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, sub coordonarea prof. dr. Daniela Ciocoiu,  vor interpreta lied-uri pe versurile marelui poet, muzica aparținând compozitorilor Nicolae Bretan, Diamandi Gheciu, Vasile Popovici și Eugen Doga. Înregistrările au avut loc în Sala „Henri Coandă” de la Palatul Culturii, special pentru acest eveniment.

În aceeași zi, va avea loc lansarea atelierelor de scriere creativă „Eminescu peste generații”, desfășurate în cadrul Atelierelor DICE (Distractiv – Interactiv – Creativ – Educativ) de la Palatul Culturii, propunând un nou format, în cadrul căruia participanții, cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, vor fi invitați, timp de o oră, la un periplu în opera marelui scriitor, o probă de receptare a poeziei de către generația foarte tânără, dar și la exerciții aplicate care vizează conceperea unui poem, în stilul specific poetului național. Programările pentru participarea la acest atelier se pot face pe adresa contact@palatulculturii.ro.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here