Ziua Internatională a Comemorării Victimelor din Accidentele Rutiere a fost marcată la Iasi

0
77

Ziua Internațională a Comemorării Victimelor din Accidentele Rutiere a fost marcată la Iași duminică, 20 noiembrie, într-o manieră unică de către Asociația Națională pentru Sprijinirea Victimelor și Prevenirea Accidentelor Rutiere (ANSVPAR). Evenimentul s-a dorit a fi un omagiu pentru toți cei care și-au pierdut viața în accidentele rutiere. Pentru a sublinia importanța acestei zile, ANSVPAR, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Inspectoratul Județean de Poliție Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași și SMURD Iași, precum și cu instituțiile media locale au organizat o serie de evenimente care au ca scop atât prevenirea accidentelor rutiere cât și comemorarea celor care au decedat în urma unor astfel de incidente nefericite.
Programul manifestării de la Iaşi a debutat duminică, 20 noiembrie, la ora 14.00, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiescop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, acesta oficiind la Catedrala Mitropolitană o slujbă religioasă pentru toți cei care au avut de suferit în urma accidentelor de circulație.
Evenimentul a continuat duminică după-amiază în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași. Pentru prima dată în România, candidații la alegerile parlamentare au fost puși la aceeași masă cu victimele accidentelor rutiere (urmașii celor decedați și persoane care au suferit leziuni foarte grave) pentru a semna în fața acestora un angajament solem că după ce vor ajunge în Parlament vor lupta pentru reducerea numărului de accidente. Aceștia au arătat modalitățile prin care vor încerca să prevină accidentele rutiere și modalitățile prin care vor putea oferi o protecție legislativă sporită victimelor rămase în urmă. Principala temă de dezbatere a vizat necesitatea modificării legislației în domeniul rutier pentru o protecție mai bună a participanților la trafic, fie pietoni, pasageri sau conducători auto.
Evenimentul organizat de ANSVPAR a făcut parte dintr-o amplă campanie de prevenire a accidentelor rutiere și de conștientizare a pericolelor la care suntem expuși atunci când suntem participanți la trafic, „Împreună pe drumuri sigure – Moartea nu oprește la stop și nu cedează trecerea”.
Dezbaterile de la Primăria Municipiului Iași au fost moderate de către Andreea Marin. Dincolo de faptul că este una dintre cele mai notorii persoane din România, acesta a suferit în mod direct ca urmare a unui grav accidente de circulație.
Evenimente similare organizate de ANSVPAR au loc la Iași de mai mulți ani. În anul 2013, aproximativ 1000 de persoane au participat la Marșul Tăcerii, în semn de solidaritate față de cei care au fost implicați în astfel de incidente. Cu lumânări aprinse în mâini, participanții la eveniment au înconjurat Palatul Culturii și au lansat câteva sute de lampioane în centrul Iașului.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here