Avocații ieșeni se ridică din “postura de plecăciune” în fața magistraților. Plangerile facute la CEDO impotriva judecatorilor

0
56
Membrii Baroului Iași au început să fie mai curajoși și să reclame abuzurile sau indolența magistaților. 
Un astfel de caz este și cel al familiei Penteleiciuc. Aici este vorba despre trei orfani – două fete și un băiat, rămași fără mamă și tată. Fetele sunt crescute de o mătușă, iar băiatul – de o bunică. În acest caz, judecătorul a fost sancționat disciplinar, dar familia a făcut plângere la CEDO. 
Avocata Poroșnicu a menționat că a făcut sesizare la CEDO pentru încălcarea art. 6, respectiv dreptul la un proces echitabil, în condițiile în care redactarea hotărârii primei instanțe a durat aproximativ un an, “sancționarea judecătorului de către CSM nefiind un aspect favorizant pentru părți”. 
Așadar, sumele de bani cuvenite minorilor, orfani de ambii părinți, au fost întârziate a fi primite cu o perioadă de un an. 
”Dosarul este deja înregistrat la CEDO și sunt șanse foarte mari de câștig. Încă nu am expus ce pretenții avem, dar este foarte probabil să câștigăm, pentru că statul român nu a putut oferi nicio reparație pentru lunile în care s-a întârziat cu motivarea hotărârii judecătorești”, a declarat avocat Gianina Poroșnicu. 
Un accident tragic 
Pe data de 4 iulie 2014, în localitatea Lunca Tecii, pe drumul dinspre Reghin, către Bistrița, a avut loc un accident rutier mortal, după ce unul dintre șoferi a pierdut controlul direcției de deplasare, a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu un ansamblu de vehicule. 
În urma impactului, șoferul și cumnata lui, Silvia Penteleiciuc, au decedat, iar unul dintre copiii femeii, în vârstă de numai un an, a suferit vătămări corporale. 
În urma procesului, judecătorii din Târgu Mureș au stabilit ca asiguratorul mașinii, SC Euroins România, să achite diverse despăgubiri. În timp ce rudele celor decedați au solicitat o sumă mai consistentă, reprezentanții asiguratorului au susținut că aceștia nu ar trebui să primească acei bani. 
Avocații au susținut că, în fapt, sumele acordate drept despăgubiri au fost derizorii, în timp ce asiguratorul a afirmat că există pericol de “îmbogățire fără justă cauză”. În cele din urmă, instanța a decis acordarea unor daune către rudele persoanelor decedate. 
Numai că, spun avocații, emiterea sentinței a durat aproximativ un an, în condițiile în care trei copii au rămas orfani și nu aveau cum să se întrețină singuri, ei fiind crescuți de către rude. 
Alt avocat răsculat 
Un alt avocat care s-a întors împotriva magistraților este Marius Striblea, fost decan al Baroului Iași. 
Acesta i-a reclamat la CEDO pe magistrații ieșeni pentru că dădeau amenzi disproporționate, de 2.000, 3.000 și chiar 4.000 de lei. 
Este cunoscut episodul în care Striblea i-ar fi spus unui judecător, în ședință publică, că ar fi colaborat cu Securitatea
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

94 − = 84