O nouă experienţă pentru studenţii îndrumaţi de Camelia Gavrilă în cadrul programului Şcoala Politică Iaşi XXI

0
61

Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport coordonează cu atenție activitățile și experiențele tinerilor implicați în cadrul programului Școala Politică Iași XXI, ediția a II-a 2018. Săptămâna trecută studenții au participat la o vizită de studiu la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași, unde au fost întâmpinați cu multă deschidere și căldură, dar mai ales cu profesionalism de o echipă formată din directorul executiv al instituției, Costel GROJDEA, Președinte al Comisiei de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Județului Iași (C.A.J. Iași), alături de Raluca NASTASĂ, Manager public, Oana DURBACĂ, Șef serviciu Compartiment Beneficii de asistență socială, programe de servicii sociale, incluziune socială, egalitate de șanse, Gabriela PICIOROAGĂ,  Șef serviciu Inspecție socială, Irina-Ioana RUSU, Consilier juridic /Secretariatul Tehnic al Comisiei de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Județului Iași, precum și de Loredana STANCIU, Consilier juridic. Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (A.J.P.I.S.) Iași funcționează în subordinea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială ca serviciu public deconcentrat, cu personalitate juridică, finanțată de la bugetul de stat, cu atribuţii în domeniul administrării, gestionării şi plăţii beneficiilor de asistenţă socială şi al susţinerii programelor de servicii sociale, precum și cu atribuții în domeniul inspecției sociale. Prin prezentările competente și interesante, prin dialogurile purtate în cadrul vizitei de studiu studenții au avut ocazia să cunoască problematica socială complexă, să conștientizeze dinamica domeniului social în relație cu piața muncii și să realizeze care sunt corelațiile între politicile sectoriale naționale și instituțiile deconcentrate locale. Directorul instituției i-a invitat pe studenți să se alăture A.J.P.I.S. în calitate de voluntari, „ ipostază care i-ar face să înțeleagă mai bine ce înseamnă munca în sprijinul cetățenilor, activitatea de funcționar public, precum și principiile de solidaritate și coeziune socială”, a completat dl. Director Grojdea C. Mai mult decât atât, voluntariatul în cadrul A.J.P.I.S. le oferă studenților, mai ales celor din domeniul juridic, al asistenței sociale, al științelor politice, oportunitatea de a lucra cu legea în sens practic, aplicativ, întrucât în prezent instituția derulează o activitate deosebit de complexă, cu peste 270 000 de beneficiari, operând cu peste 30 de acte normative.

Le-au fost prezentate studenților cele 3 departamente ale A.J.P.I.S – serviciul de beneficii de asistență socială, serviciul de inspecție socială și  departamentul  care se ocupă cu autorizarea formării profesionale, prezentări care au adus în discuție nevoia de pregatire continuă, formarea sau extinderea  competențelor pe tot parcursul vieții, în sensul principiilor actuale specifice educației permanente, studenții au explorat alături de specialiști mediul socio-economic românesc în context european, dinamica pieței muncii, implicit stringenta nevoie de formare continuă, de educație permanentă. Din acest punct de vedere, studenții au înțeles că orașul Iași este un nucleu de formare și de energie, de expertiză autentică și pentru persoanele adulte, prin cei peste 500 de furnizori de formare autorizați existenți la nivelul județului nostru.

„În urma vizitei la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială am conștientizat indispensabilul rol pe care această instituție îl are. Profesionalismul, dedicarea și dinamismul au fost doar câteva dintre elementele ce caracterizează tânăra echipă care gestionează întregul mecanism instituțional. Aceste vizite de studiu ne oferă perspective ancorate în realitate și ne familiarizează cu tot ceea ce înseamnă administrațiile locale și colaborările interinstituționale. Consider că o înțelegere profundă a modului în care instituțiile locale funcționează ne poate determina să descifrăm evoluțiile și politicile naționale sau europene, iar, în perspectivă,  să avem chiar pârghii de implicare, dar și o imagine corectă și realistă asupra societății românești în ansamblu”, a transmis Robert Damaschin, student la Facultatea de Drept din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași.   

„Domeniul asistenței sociale este foarte interesant pentru mine datorită complexității și a relațiilor interinstituționale pe care le implică. Astăzi am beneficiat de remarcabila oportunitate de a face o vizită la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași, unde ne-au fost prezentate pe larg responsabilitățile acesteia, problemele cu care se confruntă, dar și soluțiile posibile, din punctul de vedere al conducerii. Având în vedere importanța activității acestei agenții, pot afirma cu certitudine că am plecat mai informați, mai avizați și totodată mai receptivi la problemele sociale.”, a transmis Laura Ionașcu , studentă la Facultatea de Drept din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

„Mărturisesc din nou că sunt impresionată de dorința studenților de cunoaștere, de curiozitatea lor, de opiniile deseori critice, de ideile și observațiile tinerilor care așteaptă intervenții responsabile din partea autorităților, a guvernanților și în domeniul politicilor sociale și educaționale. Au adresat întrebări, au ascultat cu atenție răspunsurile, au propus și alte abordări pentru unele programe sociale, au vizat atât echitatea facilităților oferite de stat, cât și îngrijorarea pentru formele de refuz și neimplicare într-o activitate utilă social, în sensul unei pasivități ocupaționale. Am șansa să colaborez în cadrul proiectului meu Școala Politică IAȘI XXI cu grupuri de tineri entuziaști, care își doresc să muncească pentru România, să se implice activ în viitorul acestei țări, în măsura în care există respect, seriozitate, oportunități de evoluție în carieră, reglementări juridice corecte. Este important ca tinerii să cunoască direct de la sursă semnificația serviciilor sociale, activităţile realizate pentru a răspunde nevoilor populației în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, prevenirii şi combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii.”, a precizat Camelia Gavrilă, deputat PSD de Iași.  

Mai multe informații găsiți pe site-ul www.cameliagavrila.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 1