Diaspora din Italia, umilita de primarul Iasului. Esec lamentabil al administratiei Chirica. Noua imagine a Iasului – “un oras fara credibilitate”

0
68

Primăria Iasi dă „o palmă nemeritată” românilor din Torino” sau ,Diaspora primeste inca o palma de la autoritatile romanesti” sunt doar doua titluri din ziarele italiene care vorbesc de un nou esec lamentabil al administratiei Chirica in ce priveste relatiile diplomatice, de apropiere cu comunitatile de romani din Italia. 

Nemultumirea diasporei din Torino a pornit de la un refuz nemotivat al primarului Chirica, de a duce la bun sfarsit un protocol de infratire cu Torino.

Potrivit emigrantul.it, Primăria orașului Iași a anulat, pe ultima sută de metri, vizita delegației la Torino, programată pentru sfârșitul acestei luni, vizită care avea să pună bazele înfrățirii celor două importante orașe. Încă de anul trecut, comunitatea românilor din Torino, prin intermediul voluntarilor Centrului de Cultură și Tradiție Italo-Române, lucrează la un proiect având ca finalitate acest acord de cooperare. Timp de peste 6 luni au fost furnizate toate asigurările cu privire la prezența primarului și a delegației în localitatea sabaudă în perioada 28 mai – 1 iunie.

Cu toate acestea, pe 21 mai, Primăria a ținut să informeze Centrul că nu mai poate onora invitaţia, gest catalogat de către responsabila proiectului de înfrățire, Valentina Pascal, psihologul Centrului, drept „o palmă morală nemeritată dată celei mai mari comunități de români din Italia”.

Ne simţim îndreptăţiţi să ne adresăm mâhnirea atât românilor de acasă, cât şi din Italia, dar mai ales să găsim o modalitate mai bună de colaborare cu acest minunat oraş, eventual cu următoarea administraţie. Anunţul a fost făcut cu siguranţă prea târziu şi a creat în organizarea acestei înfrăţiri probleme serioase care nu sunt încă cuantificabile, atât din punct de vedere moral şi de imagine, cât şi financiar“, a declarat Valentina Pascal pentru Emigrantul.

Scuza folosită de primar a fost suprapunerea cu un alt eveniment: decernarea titlului de „Oraş Regal“ municipiului Iaşi.

 „Este un moment festiv organizat în cinstea Iaşului şi nu este de trecut cu vederea sub nicio formă. Aş fi vrut să mă duc în continuare pe 31 mai spre Torino, am căutat toate variantele posibile“, a comentat Mihai Chirica.

Chiar dacă această primă vizită ar fi putut fi onorată chiar și de un oricare singur reprezentant al primăriei Iașiului pentru a păstra imaginea pozitivă și de credibilitate, românilor din Torino nu le-a rămas decât să anuleze programul încărcat, organizat în urma autorizării primite de către delegația din Iași, și mai ales întâlnirea oficială cu edilul orașului Torino, Chiara Appendino. Astfel, marea comunitate de români stabilită aici a pierdut o oportunitate prețioasă.

 „Credem că primarul și delegația de la Iași au pierdut o oportunitate prețioasă de a încuraja dialogul și integrarea concetățenilor care locuiesc în Torino. Credem că a făcut o impresie proastă cu mulți compatrioți și nu cu cei care frecventează Centrul. Anunțul doar șapte zile după care timp de șase luni, care au fost furnizate toate asigurări cu privire la prezența primarului și a delegației, a fost cu siguranta târziu și a creat organizarea înfrățirii probleme serioase care nu sunt încă cuantificabile, atât din punct de vedere al imaginea financiară. O situație regretabilă care nu onorează un oraș care ar trebui să aibă orice interes pentru a-și facilita concetățenii care locuiesc în străinătate. Din păcate, primarul din Iași, în lipsa lui, au aruncat în vânt, cu o bună doză de inconștiență, ani de muncă de voluntariat pentru a crea aceste oportunități pentru culturale, educaționale și sociale. Ne simțim o modalitate foarte bună de a-și exprima regretul și sentiment de dezamăgire profundă de la oameni care doresc să contribuie zilnic, cu munca de voluntariat sa, întreținerea și punerea în valoare a tradițiilor țării noastre de origine, România, promovând în același timp ” integrarea românilor în societatea italiană”, a spus Valentina Pascal.

Alti membri marcanti ai comunitatii de romani din Torino, sustin faptul ca Biroul de relatii externe al orasului Iasi, condus de doamna Elena Farca “prin proasta si incapabila gestionare a unui astfel de eveniment pune la pamant infratirea dintre cele doua mari orase Iasi si Torino, aducand prejudicii morale si financiare celei mai mari comunitati de romani din Italia”. 

Faptul ca nu ati trimis pe nimeni sa va reprezinte vazand GAFA creata cu buna stiinta de doamna Farca, ne demonstreaza clar interesul dumneavoastra fata de Diaspora din Italia. Imi permit sa va rog in numele romanilor din Torino sa nu mai trimiteti scrisori lingusitoare prin Consulatul din Torino vazand cat ne-ati dispretuit acum. Nu petice de hartie avem nevoie, ci contacte serioase si directe cu Patria Mama, contacte carora dumneavoastra printr-un birou prost gestionat ati refuzat o intalnire de suflet, de valoare, de viitor. Dat fiind faptul ca acelasi birou a dus la un esec identic si cu Londra, apoi Viena iar acum Torino arata clar cat sunt de capabili subalternii dumneavoastra din acest compartiment. Cred ca e nevoie de o schimbare acolo…, iar iesenii au nevoie de asta!”, a conchis Valentina Pascal.

Ca o ironie, demonstrand inca o data ca este omul vorbelor, nu al faptelor, Mihai Chirca a facut urmatoarea postare in urma cu cateva zile, incercand sa marcheze, destul de oral si cu patima falsa, Ziua Românilor de Pretutindeni.
Legătura trainică între inimile românilor de pretutindeni nu poate fi slăbită nici de vremelnicia liderilor, nici de decizii neinspirate, nici de distanță, de timp sau de destine împlinite pe alte meleaguri, dar mereu cu dorul în suflet și cu durerea de a nu putea fi mai aproape de valorile esențiale ale neamului nostru românesc”.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here