Un miliard de lei, bugetul Iasului pe 2019. Buget similar pentru conservarea patrimoniului si pentru sustinerea unei structuri parazitare

0
55

În cadrul unei conferințe de presă susținute joi, 18 aprilie, primarul Mihai Chirica a prezentat proiectul de buget al Municipiului Iași pentru anul 2019. Documentul, în forma sa generală, a fost publicat pe site-ul Primăriei pe 29 martie și va fi supus votului în cadrul unei ședințe a Consiliului Local care va avea loc săptămâna viitoare. Până atunci, însă, Primăria va organiza două dezbateri publice cu cetățenii, anume sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10.00, și luni, 22 aprilie, de la ora 17.00.

Aseară am reușit să finalizăm proiectul detaliat al bugetului, iar în cursul zilei de astăzi o formă detaliată, cu cheltuieli și obiective de investiții punctuale, va fi trimisă consilierilor locali și publicată pe site-ul Primăriei. Dorința noastră este ca miercuri, 24 aprilie, să organizăm și o ședință ordinară a Consiliului Local în care să adoptăm bugetul pe acest an. Este o premieră absolută ca primăriile din România să ajungă să își aprobe bugetele la sfârșitul lunii aprilie, practic după o treime din an. Este vina Guvernului care, din incompetență, calcule subterane și alte preocupări, precum Justiția, a lansat bugetul de stat cu atât de mare întârziere. Pe ansamblu, proiectul bugetului local pe acest an este unul echilibrat, dar destul de «strâns», în care am drămuit cu mare grijă toate categoriile de cheltuieli. Am urmărit să asigurăm cheltuielile de funcționare în toate domeniile și la toate direcțiile și societățile subordonate, precum și fonduri suficiente pentru asigurarea salariilor și plata creditelor. Apoi, am încercat să rezervăm o sumă suficientă pentru secțiunea de dezvoltare astfel încât să putem susține contractele de lucrări deja semnate, multe aflate în derulare, o serie de proiecte noi de investiții, precum și cofinanțarea proiectelor cu finanțare europeană, care sunt în continuare marea șansă de dezvoltare a Iașului”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Estimările Primăriei sunt că bugetul de venituri / cheltuieli totale va avea o valoare de 763,894 milioane lei: 465,952 milioane pentru secțiunea de funcționare și 297,942 milioane lei pentru secțiunea de dezvoltare, din care excedent de 35,715 milioane lei. Secțiunea de dezvoltare reprezintă circa 38,92% din total. Bugetul centralizat al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii este de 255,977 milioane lei, din care 248,433 milioane lei la secțiunea de funcționare și 7,543 milioane lei la secțiunea de dezvoltare.

Luând în calcul bugetul centralizat al instituţiilor din subordine, bugetul creditelor şi excedentul din anii trecuţi, bugetul general consolidat al Municipiului Iaşi ajunge astfel la 970,467 milioane lei (echivalentul a circa 204 milioane euro), față de 844,6 milioane lei în 2018.

În același buget există și un fond de rezervă de 5,815 milioane lei, bani din care vor putea primi finanțare cele mai importante proiecte ale consilierilor locali și ale cetățenilor, în urma dezbaterilor publice.

Cheltuielile prevăzute

Cheltuielile de 763,894 milioane lei sunt repartizate astfel: 397,341 milioane lei la secțiunea de funcționare – buget local, 68,504 milioane lei la secțiunea de funcționare – buget de stat și subvenții, 70,984 milioane lei la secțiunea de dezvoltare – buget local, excedent de 35,822 milioane lei și secțiunea de dezvoltare – buget de stat și fonduri europene de 191,242 milioane lei (circa 25% din total). Strict pentru proiectele europene șefii municipalității estimează cheltuieli de 179,417 milioane lei, însoțite însă de rambursări de 131,571 milioane lei.

Proiecte noi

Din capitolul Alte servici publice generale, care are o alocare totală de 11,459 milioane lei, vor fi acoperite o serie de proiecte precum acordarea de burse Pro Ruralis – 54 mii lei, sărbători și alte evenimente publice – 4,105 milioane lei, cooperare internațională – 128,66 mii lei, materiale de promovare a Municipiului – 343,5 mii lei, Asociația „Moldova se dezvoltă” – 150 mii lei, olimpiade și concursuri – 70,35 mii lei, Diaspora – 147,07 mii lei sau vizita Papei Francisc la Iași – 3,328 milioane lei.

Primăria va avea și două proiecte în premieră: crearea unui fond local pentru cercetare și inovare – 500 mii lei și un program local de evitare a abandonului școlar „ROSE Iași” – 470 mii lei.

Investiții constante în învățământ și sănătate

Învățământul rămâne prioritatea numărul unu a municipalității ieșene, cu o alocare totală de 65,092 milioane lei. Astfel din 10,994 milioane lei, 10 mii lei vor fi repartizate pentru proiecte noi (proiectarea unor săli de sport la Școala „Ion Creangă” și la Liceul „Vasile Alecsandri), dotări de 855 mii lei, proiecte și studii de 425 mii lei și reabilitări și reparații capitale de 9,594 milioane lei.

Primarul Mihai Chirica a precizat că în curând vom demara lucrările de modernizare la Creșele nr.1 și 10.

Sunt alocate fonduri necesare modernizării creșelor nr. 1 și nr. 10, fiind vorba de 4.5 milioane de lei. Proiectele au fost deja semnate, prin urmare vom demara procesul de relocare a activității Creșei nr. 10, pentru a emite și ordinul de începere a lucrărilor. Peste aproximativ trei luni, vom proceda în același mod și în privința Creșei nr. 1. Nu am uitat de promisiunile făcute în anii precedenți privind asigurarea celor 700 de videoproiectoare, alocând fonduri pentru plata acestora. Speranța noastră este că vom furniza o parte din ele înainte de sărbătorile pascale, urmând a le distribui și pe celelalte. Sub deviza «nicio unitate școlară să nu rămână fără computer», vom furniza un prim lot dintr-un total de 100 de computere. În urma unor verificări pe care le-am făcut personal, am constatat, cel puțin în rândul grădinițelor, că sunt unități de învățământ fără computer. Suntem în epoca digitizării și trebuie să le asigurăm unităților școlare resursele specifice”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pentru domeniul sănătății, municipalitatea a prevăzut  o sumă de 33,586 milioane lei, din care cheltuieli de capital de 1 milion lei pentru Spitalul „Dr. C. I. Parhon” și 500 mii lei pentru Spitalul de Recuperare.

Patrimoniul cultural

Ordinea publică rămâne prioritară pentru municipalitatea ieșeană, motiv pentru care au fost alocați 30,573 milioane lei, din care 30,493 milioane lei pentru Poliția Locală.

Pentru domeniul sportului este alocată suma de 3 milioane lei, iar pentru tineret – 1,5 milioane lei.

Pentru protejarea și valorificarea monumentelor, este prevăzută o sumă de 36,163 milioane lei, cea mai mare parte din fonduri europene prin POR – Axa 5. Primarul Mihai Chirica a amintit și de alte proiecte care vizează patrimoniul cultural și care beneficiază de finanțare de la Ministerul Culturii.

„Continuăm politica de protecție a monumentelor istorice atât pentru noi, cât și pentru celelalte instituții cu care suntem într-o relație de cooperare sau subordonare. În acest an, vom reuși restaurarea monumentelor din Cimitirul Eternitate, pentru care a fost distribuită o sumă de 320.000 de lei”, a punctat edilul.

Protecția mediului, capitol important în buget

Pentru întreținere de grădini publice, parcuri, spații verzi, baze sportive și de agrement este prevăzută suma de 18,907 milioane lei, din care 15,093 milioane lei pentru spații verzi, iar 2 milioane lei pentru bazele administrate de Direcția Exploatare Patrimoniu.

Capitolul „Asigurări și asistență socială” are rezervată o sumă de 86,673 milioane lei.

Pentru servicii și dezvoltare publică, este estimată suma de 35,396 milioane lei, din care 967 mii lei pentru locuințe, 7,885 milioane lei pentru iluminat public și electrificări.

Protecția mediului are alocată o sumă de 16,939 milioane lei, din care 14,674 milioane lei pentru salubritate.

„Protecția mediului capătă în cadrul acestui buget o atenție deosebită pe mai multe direcții. Este vorba despre reducerea emisiilor de dioxid de carbon, toate proiectele depuse pe POR – Axa 4 intrând într-o concordanță deplină cu ultimele directive europene. La acestea se adaugă proiectul de bike sharing pentru susținerea transportului cu bicicleta. Nu trebuie să uităm nici programele care vizează introducerea unor elemente de monitorizare suplimentară a calității diverșilor factori de mediu (aer, apă și sol”, a adăugat primarul Mihai Chirica.

Energia termică are rezervată suma de 74,794 milioane lei, din care 8 milioane lei pentru subvenții, iar 45,196 milioane lei sunt direcționați pentru proiectele cu finanțare europeană de modernizare a rețelelor de termoficare.

Modernizarea infrastructurii

Capitolul „Transporturi” acoperă mai mult de un sfert din bugetul local: 217,635 milioane lei. O sumă de 42,270 milioane trebuie să asigure subvențiile pentru transportul în comun.

Printre străzile aflate în momentul de faţă cu contracte de modernizare în derulare sunt str. Olteniei, str. Transilvaniei, str. Moşu, şos. Bârnova, str. I. C. Constantineanu şi Splai Bahlui – Mal Drept (tronsonul Pod Metalurgie – Pod Sfântul Ioan și tronsonul Podul de Piatră – Podu Roș). Aici se execută lucrări începute o parte în lunile februarie şi aprilie ale acestui an, o altă parte fiind demarate anul trecut.

De asemenea, străzile pentru care sunt contracte semnate şi ale căror lucrări vor începe în luna mai sunt şos. Iaşi – Voineşti, str. şi al. Strugurilor, al. Tudor Neculai.

Străzile din zonele Copou, Bucium şi Păcurari, printre care şi str. Cazărmilor, urmează să fie recepţionate până la jumătatea anului, acestea fiind fundac Bucium, fundac Păun, fundac Socola, str. Petre Vancea, str. Ogorului, str. Iancu Bacalu, str. Petru Movilă, str. Sf. Andrei, str. Tănăsescu, str. Smârdan, str. Mihail Kogălniceanu, str. Theodor Pallady, str. Ralet şi bd. Primăverii.

O altă categorie de străzi sunt cele pentru care se execută proiecte la solicitarea cetăţenilor: str. Văscăuţeanu, str. Victor Babeş, str. Titu Maiorescu, str. Pojărniciei, str. Nicolae Istrati, str. Turcu, aleea Dumbrava Roşie, str. Dr. Vicol, str. G. Coşbuc, str. Vlahuţă, str. Cantacuzino, str. Luca Arbore, str. Sergent Grigore Ioan şi str. Lupiţei, varianta Rediu, str. şi şos. Muntenimii, str. Mironescu, str. Bărnuţiu, str. Ţicăul de jos, str. Albineţ, str. Dochia, str. Roşcani şi str. Hotin.

Proiectele acestor străzi vor fi finalizate în luna mai, urmând a fi propuse spre aprobarea indicatorilor tehnico – economici, după care vor fi demarate procedurile publice de achiziţie a lucrărilor.

De asemenea, în buget sunt alocate 9,522 milioane lei pentru reabilitarea de trotuare și alei pietonale și 561 mii lei pentru finalizarea lucrărilor de modernizare a pasarelei pietonale de la Gară (lifturi pentru persoane cu dizabilități).

„Lista completă a tuturor obiectivelor de investiţii va fi adusă la cunoştinţa consilierilor locali şi, totodată, publicată pe site-ul Primăriei, ea făcând, desigur, obiectul unor dezbateri şi, probabil, a unor modificări care vor fi lăsate în analiza şedinţei Consiliului Local din 24 aprilie”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Evenimente și investiţii în cultură

Edilul – şef a trecut în revistă și structura finanţării din 2019 a evenimentelor, publicaţiilor și instituțiilor culturale. Spre exemplu, Muzeul Municipal va primi 1,816 milioane lei, Ateneul Naţional va beneficia de 5,580 milioane lei, iar pentru Casa de Cultură „Mihai Ursachi” şi Editura Junimea va fi alocată suma de 607 mii lei. Pentru alte proiecte culturale, reviste, inclusiv Convorbiri Literare a fost rezervată suma de 700 mii lei.

„Toate evenimentele culturale au primit finanţare în acest an şi ne referim aici la cele trei festivaluri internaţionale FIE, FILIT şi FITPT. De asemenea, vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc la Iaşi are prevăzută o sumă de bani necesară măsurilor de organizare. Celelalte festivaluri consacrate de-a lungul timpului, gestionate parte prin Casa de Cultură «Mihai Ursachi», parte prin Ateneu, şi ne referim aici la evenimente precum Festivalul Internaţional de Poezie sau Serile Filmului Românesc, vor fi și ele finanțate”, a arătat primarul Mihai Chirica.

La acest capitol se cuvine a fi menţionată finanţarea lucrărilor de restaurare a unor monumente (Gh. Asachi, Monumentul Independenței, Grupul statuar al Voievozilor etc.), precum şi a cinematografelor Victoria și Trianon.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 37 = 47