“Vizionarul” Chirica- noi piste de biciclete, colectare selectiva a gunoiului si branding de oras, prioritatile Iasului in an centenar

0
59

Recent, la sediul Primariei Iași  a avut loc o noua analiza a proiectelor care vor fi incluse în Planul Local de Acțiune. Aceste proiecte s-au conturat în urma activității grupurilor de lucru și au fost ierarhizate, prin vot online, de către membrii Forumului Multistakeholder Iași (MSF). Pe lângă membrii MSF, din partea PMI au participat primarul Mihai Chirica și reprezentanți ai Direcției Tehnice și de Servicii Comunitare, Salubris SA și ai unității responsabile cu proiectele și strategiile Smart City. După cum s-a convenit în precedenta întrunire a MSF, din 14 noiembrie, discuțiile au fost preponderent tehnice și au vizat clarificarea și rafinarea, împreună cu reprezentanții municipalității, a proiectelor finaliste din cele propuse pentru a fi incluse în Planul Local de Acțiune, respectiv: Design 4 Community, branding de oraș, colectarea selectivă a deșeurilor si realizare pistă pentru biciclete.

Primele trei proiecte au fost prezentate de inițiatori și dezbătute în cadrul ședinței MSF, unele aspecte fiind lămurite în acest context sau urmând a fi clarificate în zilele următoare, din punct de vedere tehnic, juridic, financiar și al concordanței cu criteriile și cerințele Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership – OGP), în cadrul unor ședințe ale noilor grupuri de lucru ale MSF (constituite în prealabil în funcție de cele patru proiecte) ori prin discuții aplicate directe cu reprezentanți ai municipalității, unii prezenți și la întrunire.

În cadrul întrunirii, primarul Mihai Chirica a inițiat și unele discuții despre o serie de intenții sau proiecte ale municipalității, unele corelate sau compatibile cu discuțiile prealabile și proiectele redactate de MSF, precum: unele măsuri pentru combaterea poluării (inclusiv printr-o eventuală campanie de consultare publică privind interzicerea sau limitarea accesului autovehiculelor poluante în oraș sau în zona centrală); demersuri actuale pentru extinderea rețelei de piste pentru biciclete (prin „redesenarea” marcajelor actuale și delimitarea fizică a acestora, în funcție de cadrul legal); extinderea și modernizarea transportului public și prioritizarea acestuia prin crearea de benzi dedicate; corelarea unora dintre inițiativele MSF cu cele deja incluse în programul cu care Iașul a câștigat titlul de Capitală a Tineretului în România (mai 2018 – mai 2020) etc.

Membrii MSF au decis ca până miercuri, 29 noiembrie, noile grupuri de lucru să finalizeze dezvoltarea / îmbunătăţirea proiectelor în baza feedback-ului primit din partea funcţionarilor PMI şi în urma unor întâlniri / consultări fizice sau online cu diverşi stakeholderi din comunitate. De asemenea, tot până miercuri, 29 noiembrie, membrii MSF vor redacta proiectele în formatul impus de OGP în vederea finalizării Planului Local de Acțiune.

Ulterior, întrucât săptămâna viitoare este una „scurtă” și se încheie cu Ziua Națională, consultarea publică deschisă în care membrii MSF vor prezenta în fața comunității cele trei – patru proiecte incluse în Planul Local de Acțiune va avea loc, cel mai probabil, miercuri, 5 decembrie, de la ora 17.00, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași.

Ulterior, Planul Local de Acțiune va fi tradus și trimis managerului Programului Local al OGP, Brittany Lane, și Mecanismului Independent de Reportare (Independent Reporting Mechanism). Dacă Planul Local de Acțiune va fi validat, acesta va fi supus dezbaterii și votului Consiliului Local al Municipiului Iași, urmând ca măsurile să fie bugetate și implementate până în august 2020.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 3