Eveniment extraordinar pe scena Nationalului iesean, de Ziua Nationala a Romaniei

0
62

Teatrul Național Iași sărbătorește Ziua Națională a României și cei 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri împreună cu publicul său.  Pe 1 și 2 decembrie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Mari, un spectacol excepțional, dedicat Centenarului Marii Uniri: – “Teatru de razboi”, un spectacol emoționant despre Iași, oraș devenit capitală de război, și despre rolul important pe care l-a avut Teatrul Național „Vasile Alecsandri” în perioada refugiului dintre 1916-1918.

Scenariul este semnat de Florin Lăzărescu, Lucian Dan Teodorovici, Cristian Hadji-Culea, ultimul fiind si regizorul spectacolului, decor: Dragoș Buhagiar, costume: Rodica Arghir, coregrafie: Attila  Bordás, muzica: Tibor Cári, video: Andrei Cozlac, asistent regie: Irina Crețu, documentare text: Ioana Bujoreanu. Din distribuție fac parte: Brândușa Aciobăniței, Andreea Boboc, Diana Chirilă, Haruna Condurache, Pușa Darie, Petronela Grigorescu, Livia Iorga, Irina Răduțu Codreanu, Diana Roman, Oana Sandu, Doru Aftanasiu, Adi Carauleanu, Ionuț Cornilă, Radu Ghilaș, Radu Homiceanu, Mădălin Marius Munteanu, Cosmin Maxim, Dumitru Năstrușnicu, Constantin Pușcașu, Andrei Sava, Horia Veriveș și Toma Ghilaș, dar si studenții: Ioana Apetrei, Oana Asofiei, Andrei Bordianu, Teodora Burdujan, Georgiana Cincu, Adelina Cojocariu, Pavel Petrași, Cosmin Tanasă, Renata Voloșcu (anului II Păpusi – Marionete, clasa: Ciprian Huțanu, Călin Chirilă)

Ca urmare a dezastrelor militare din 1916, a ocupării a trei sferturi din teritoriul României de către militarii Puterilor Centrale, Iașii s-au pomenit transformați în capitală vremelnică, de facto, a cât mai rămăsese din țară. Curtea Regală, Guvernul, Parlamentul au fost mutate la Iași. Teatrul Național s-a găsit în mijlocul acestor schimbări. În teatru jucau pe rând trupele Naționalelor din Iași, București și Craiova, în teatru s-a mutat Parlamentul și a ținut ședințele, în teatru cânta Enescu…Odată cu venirea a sute de mii de refugiați, a marilor unități românești și rusești, orașul s-a scufundat în nenorociri: foamete, frig, tifos. Miracolul e că în toată această cascadă de nenorociri apare, rodește și se împlinește Marea Unire a românilor din 1918. Speranța trăiește în oameni, se rostește în Parlament și duce la construcția noii Românii.”, a spus Cristian Hadji-Culea.

Spectacolul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Primăriei Iași, în cadrul Programului Centenar. Biletele sunt puse în vânzare la Agenția Teatrală (rezervări la 0232 255999) și pe eventim.ro.

Aida POPA

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here