10 lucruri pe care trebuie să le faci în această noapte, ca să-ți meargă bine tot anul viitor

0
76

Ca toate celelalte popoare, și românii au un set de tradiții bine stabilit pentru noaptea de Anul Nou. Obiceiurile sunt menite să atragă norocul, belșugul și sănătatea și să alunge din casă ghinionul și necazurile. Indiferent dacă sunteți genul de persoană care crede în așa ceva sau vă numărați printre cei sceptici când vine vorba despre superstiții, trebuie să recunoașteți că avem un popor inventiv la acest capitol, iar multe dintre obiceiuri sunt cel puțin interesante. Iar pe centru cei care se îndoiesc de utilitatea lor, măcar haioase.

Iată zece lucruri despre care se spune că este bine să le faci de Revelion, ca să-ți meargă bine în anul viitor:

Întâmpină Anul Nou cât mai zgomotos

Artificiile, pocnitorile și bicele din arsenalul colindătorilor care vin cu Plugușorul nu sunt elemente alese la întâmplare, ci au un numitor comun: zgomotul asurzitor. Tradiţia populară spune, de fapt, că spiritele rele se sperie de lumină şi de zgomotele puternice. Așa că din bătrâni s-a păstrat obiceiul ca urările pentru noul an să fie însoțite de pocnete zdravene din bici. În varianta modernă, răul este alungat mai spectaculos, cu artificii și petarde.

Bani în buzunar

Ai grijă ca primele clipe din noul an să nu te prindă cu buzunarele goale, așa că ia la tine bani, ca să ai parte de ei și în lunile ce urmează.

Fără datorii

Tot din bătrâni se spune că nu este bine să începi anul dator. Dacă poți, achită până la Revelion datoriile pe care le ai, plătește-ți facturile și intră curat în Anul Nou, ca să nu te urmărească și de acum încolo grija banilor pe care-i ai de dat. E lesne de înțeles că nu este bine nici să împrumuți bani de Anul Nou, căci vei trăi dintr-un împrumut în altul tot anul care vine.

Mănâncă pește

De pe masa de Revelion a românilor nu lipsește, de obicei, peștele. Trebuie să fie primul aliment pe care-l mănânci după miezul nopții, se spune din bătrâni, pentru că astfel te vei strecura printre probleme și obstacole așa cum peștele alunecă prin apă. Pe de altă parte, aduce ghinion să mănânci, în această noapte, carne de pasăre. Explicația ar fi că păsările au obiceiul să râcâie pământul și să-l împrăștie, împrăștiind astfel norocul.

Mănâncă strugure sau stafide

În Spania, de exemplu, în noaptea de Revelion trebuie să mănânci 12 boabe de strugure ca să afli cum va fi anul ce urmează. O boabă acră semnifică o lună plină de necazuri, în timp ce una dulce arată că luna care-i corespunde va fi una frumoasă și îmbelșugată. La noi, să mănânci strugure sau stafide la cumpăna dintre ani înseamnă că vei avea parte de bani grămadă, exact așa cum sunt așezate boabele fructului.

Poartă ceva nou și ceva roșu

Se spune că este bine ca de Revelion să porți ceva nou, care să semnifice schimbarea și prospețimea cu care întâmpini noul an. Ai grijă să ai pe tine și ceva roșu, ca să ai parte de iubire în anul ce vine. Tot pentru a fi iubit în anul ce vine, se spune, conform unui obicei mai nou adoptat la noi, că la miezul nopții este bine să-ți săruți perechea sub vâsc.

Nu da nimic din casă

În ultima zi din an și în prima din următorul nu este bine să faci cheltuieli, deci să dai bani din casă, căci vei arunca tot anul cu bani. De fapt, nu este bine să scoți nimic din gospodărie în aceste două zile, nici măcar gunoiul, căci astfel se spune că alungi norocul.

Nu plânge și nu dormi

Oricât de necăjit sau posac ai fi, noaptea de Revelion nu este una pe care să o petreci singur, dormind sau plângând, căci vei fi somnoros și necăjit tot anul.

Pune-ți o dorință

Anul Nou trebuie întâmpinat cu speranță, veselie și optimism, dar și cu o dorință în suflet. Se spune, din bătrâni, că dorințele puse de Anul Nou se împlinesc cu siguranță.

Primul musafir

Este bine cunoscută superstiția conform căreia prima persoană care-ți trece pragul, după miezul nopții, să fie un bărbat. Se spune că dacă prima dată intră în casă o femeie, atunci vei avea ghinion tot anul care a început. Din aceeași categorie, există credința că persoanele brunete aduc noroc, în timp ce roșcatele sunt purtătoare de ghinion. Așadar, ideal ar fi ca primul străin care vă calcă pragul în anul nou să fie un bărbat brunet.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here