100 de ani de la catastrofa de la Ciurea. Cel mai mare accident feroviar din Romania, comemorat sambata, la locul tragediei

0
72

Se împlinesc 100 de ani de la cea mai mare catastrofă feroviară din România. „Catastrofa de la Ciurea” este numele sub care a intrat în istorie accidentul care a avut loc în 31 decembrie 1916/13 ianuarie 1917.

În noaptea de Anul Nou, un tren cu refugiaţi venea la Iași dinspre Galați, cu soldații români și ruși, dar și civili care plecau din teritoriile ocupate. În gara Ciurea, la sud de Iași, trenul aglomerat, cu 26 de vagoane, s-a ciocnit pe linia întâi cu o garnitură de cisterne cu combustibil. A urmat un incendiu devastator. Bilanțul e aproximativ, între 800 şi 1.000 de morți, în absența unei anchete oficiale care nu permite nici azi elucidarea cauzelor accidentului. Guvernul de la acea dată a controlat și a limitat răspândirea în presa vremii a detaliilor legate de amplitudinea dezastrului de la Ciurea, de teamă să nu demoralizeze și mai mult populația, care oricum suferea din pricina veștilor proaste de pe front. Astfel, foarte puține victime au fost identificate.

Acest accident feroviar este cel mai mare din România și al treilea ca mărime la nivel mondial.

În acest accident a fost rănit istoricul Vasile Pârvan și au murit prințul Vasile Cantacuzino şi cpt.comandor Alexandru Cătuneanu, autorul primei hărți de navigație a Mării Negre. Harta Cătuneanu a primit Medialia de Aur la Expoziţia Universală de la Paris, în 1900.

TVR IASI a iniţiat un proiect care implică instituţii din toată ţara. Împreună cu Primăria Ciurea şi Statul Major al Forţelor Navale, Academia Navală, Direcţia Hidrografică Maritimă, CNF CFR SA, CENAFER-Muzeul Căilor Ferate – comemorăm victimele accidentului de acum 100 de ani.

Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, 11.00 a.m., în comuna Ciurea va fi dezvelit un monument în memoria celor ce și-au găsit aici locul de veci. De asemenea, şi placa memorială a Comandorului Al.Cătuneanu, mort ca un erou, la doar 54 ani.

Garnizoana Iaşi şi Studenţii Academiei Navale vor da onorul la monumentul inaugurat şi vor depune coroane de flori.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 3 = 1