173 de monumente istorice au fost declasate în ultimii cincisprezece ani în România

0
70

În ultimii 15 ani au fost emise de către Ministerul Culturii și Identității Naționale un total de 173 de ordine pentru declasare a unor monumente istorice, din care 8 au ca obiect monumente din Iași. Printre aceste opt monumente se numără corpul vechi al Fabricii de Tricotaje Moldova, Fabrica de bere sau Fabrica de textile Cehan. Din totalul monumentelor cu ordin de declasare,   9 au fost radiate din Lista Monumentelor Istorice, 7 din București și 2 din Iași.

Aceste informații fac parte dintr-un răspuns trimis de către ministrul Valer-Daniel Breaz Senatorului USR Dan Lungu care i-a adresat acestuia o întrebare, în ședința Senatului din data de 16 septembrie. Aceasta viza numărul monumentelor istorice declasate la nivel național, respectând pașii procedurii de declasare prevăzuți de lege, din anul 2013, până în prezent. „Menționăm că dintre cele 173 de ordine de declasare, 41 sunt ordine de declasare parțială, prin care sunt degrevate de regimul de monument istoric construcții anexe, depozite”, a menționat ministrul.

Totodată, acesta a adăugat că evaluările care duc la declasarea monumentului sunt propuse de specialiști sau experți atestați de Ministerul Culturii și Identității Naționale și sunt analizate de personalități științifice în domeniul monumentelor istorice, în cadrul a trei comisii de specialitate, anume: Comisia Zonală, Secțiunea de evidență și Plenul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. După ce monumentul este declasat acesta urmează să fie radiat, adică șters din Lista Monumentelor Istorice, listă care se actualizează din cinci în cinci ani.

Este bizar că totuși, în cursul a 15 ani, dintre atâtea ordine de declasare au fost radiate doar nouă monumente, iar singurul județ care figurează în lista celor radiate, alături de capitală, este tocmai Iașul. În Iași au fost declasate de-a lungul timpului unele monumente extrem de valoroase, precum casa bunicilor Teodorenilor, de pe strada Zlataust, care a fost declasată pentru că în locul ei afaceriștii imobiliari au vrut să construiască blocuri. Iașul are un patrimoniu foarte bogat, care trebuie păstrat. Face parte din identitatea noastră. Dar neglijența și dezinteresul față de patrimoniu nu se observă însă numai la nivel local – e extrem de trist că aproape 200 de monumente stau la coadă pentru a fi, anul viitor, la actualizarea Listei Monumentelor Istorice, radiate, adică șterse cu buretele din istorie…”, a declarat Dan Lungu.

Senatorul USR a mai adăugat și faptul că aceste declasări îngrijorătoare sunt dublate și de stagnarea procedeelor de clasare. Monumente care își merită locul pe listă, de o valoare locală și națională importantă, nu sunt clasate – din cauza lipsei de interes a proprietarilor sau a  birocrației prea greoaie, pe care procesul de clasare o impune. „Printre acele monumente care trebuie musai clasate se numără și Casa Levin din Lascăr Catargi, fostul sediu al postului «Radio Moldova», devenit ulterior «Radio Iași». Aceasta este totodată și casa în care Primul ministru I.C. Brătianu a locuit și în care și-a desfășurat activitatea, până în anul 1918. Ea stă însă de zece ani, de când «Radio Iași» și-a mutat activitatea, închisă și începe să se degradeze, în timp ce noi așteptăm ca proprietarii să o claseze sau ca instituțiile să ia măsuri. E dezolant felul în care ne comportăm cu patrimoniul, cu lucrurile cu adevărat importante ale comunității noastre”, a completat acesta.

Întreaga listă a ordinelor de declasare emise de Minister și a monumentelor radiate deja din listă, poate fi consultată în răspunsul ministrului Valer-Daniel Breaz, accesând următorul link: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20r%2016%2009%20lungu%20d%202875%20b.pdf

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

69 + = 72