Tarife pentru transportul in comun, reduse pentru studentii care stau la periferia Iasului

0
70

Modificarea preţului plătit de către o parte dintre studenţi pentru achiziţionarea abonamentelor de transport în comun cu autobuzele și tramvaiele Companiei de Transport Public (CTP) face obiectul unui proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică: http://www.primaria-iasi.ro/…/1571733908-Proiect_HCL_114167…

Astfel, CTP va vinde respectivele abonamente la un nou preţ adaptat pentru studenţii şi elevii care au domiciliul sau reşedinţa în zona 2, cea aflată în afara limitei administrative a Municipiului Iaşi.

Astfel, abonamentul unic valabil pentru cele două zone pe o perioadă de 30 zile va avea un tarif redus de 70 de lei, faţă de 55,00 lei cât este în prezent. De asemenea, abonamentul unic pentru cele două zone emis pe o perioadă de 7 zile va fi achiziţionat la reducere cu 20 de lei, faţă de preţul actual de 15 lei.

Elevii şi studenţi vor plăti aceste preţuri până în momentul în care comunele aflate în zona 2 vor adopta hotărâri de consiliu local prin care vor acoperi subvenţionarea acestor tichete de călătorie.

Prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Iaşi nr. 231 din 30 mai 2018 s-au aprobat tarifele tichetelor de călătorie valabile pe mijloacele de transport ale Societăţii Compania de Transport Public S.A. Iași.

În categoria tichetelor de călătorie cu preţ redus se regăsesc abonamentul unic două zone pe 30 de zile – tarif 55 lei (40 lei suportați de Municipiul Iași, 15 lei suportați de comuna din raza zonei 2), precum şi abonamentul unic două zone pe șapte zile – tarif 15 lei (10 lei suportați de Municipiul Iaşi, 5 lei de comuna din din raza zonei 2).

Beneficiarii acestor reduceri sunt elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal de stat, particular autorizat/acreditat, pe tot parcursul anului calendaristic, precum şi studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, pe timpul anului universitar.

La data aprobării hotărârii nr. 63/2016, nu existau tarife aprobate pentru tichete de călătorie pentru zona 2 (în afara limitei administrative a Municipiului Iaşi). De asemenea, comunele din zona 2 nu au emis hotărâri de consiliu local prin care să susţină diferenţele de tarif pentru abonamentele cu tarif redus. În momentul în care aceste hotărâri vor fi adoptate, abonamentele CTP pentru elevii şi studenţii care locuiesc în zonele limitrofe Iaşului vor reveni la valoarea actuală.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here