Politici sociale la Iasi – luati de la scara blocului si facuti patroni, o miscare de 4 milioane de euro. Granturi de cate 25.000 euro pentru noi afaceri conduse de patroni fara zi de munca

0
65

Iasul se confrunta cu o criza a fortei de munca, atat pe segmente economice de tin de personal calificat, cat si necalificat. Aceasta situatie este cauzata atat de cultura nemuncii care a sapat adanc la radacina unei mari parti dintre iesenii care se regasesc pe listele beneficiarilor de ajutoare sociale sau alte stimulente de la Primarie, Guvern sau UE. Pe acest fond, al unui stat eminante asistential, institutiile statului vin cu o gaselnita menita a adanci si mai mult criza fortei de munca.
Cu ajutorul unei sume nesimtit de mari, care ar fi putut fi directionata catre cazuri mai bune, actualele putori ale Iasului, care isi freaca mainile de pe margine pentru o astfel de pleasca, pot sa devina, fara nicio competenta sau experienta profesionala anterioara, antreprenorii zilei de maine.
În această lună, AJOFM Iași, în parteneriat cu AJOFM Maramureș, a început implementarea unui proiect în ceea ce privește sprijinul acordat tinerilor pentru a deveni antreprenori. Valoarea proiectului este de aproape 4.000.000 euro. „Pregătit pentru viitor” este un proiect cofinanțat din Fondul Social European și la care profesioniștii AJOFM din Iași vor lucra timp de doi ani“, a declarat prefectul Marian Grigoras.
Obiectivul general al acestui proiect este creșterea șanselor de ocupare și îmbunătățirea situației pentru 1.051 de tineri șomeri cu vârsta între 16 și 29 de ani (dintre care 250 din mediul rural și 110 de etnie romă). 780 de tineri vor obține un certificat de calificare, minimum 455 de tineri vor deveni angajați și, în același timp, vor fi înființate 36 de noi afaceri pentru care vor fi acordate micro-granturi în valoare de maximum 25.000 de euro. În același proiect, 150 de persoane vor participa la programul de formare antreprenorială.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here