A fost semnat contractul pentru serviciile de proiectare Axa rutieră strategică 1 Iași – Suceava

0
53

Astăzi, Consiliul Județean Iași și firma NV Consruct din Cluj au semnat contractul de proiectare pentru Axa rutieră strategică 1 Iași – Suceava, cel mai important proiect de infrastructură pentru care s-au prevăzut bani în actuala etapă prin Programul Operațional  Regional și totodată, cea mai mare investiție  de acest fel din regiunea Moldovei.

Valoarea contractului este de 2,1 milioane de lei, proiectantul având  la dispoziție 120 de zile pentru a termina și preda lucrarea. Semnarea proiectării s-a făcut în prezența primarilor unităților teritoriale beneficiare ale lucrărilor de reabilitare.

”Este un proiect amplu, de aceea vom avea nevoie de spijinul autorităților pentru a obține toate avizele necesare. Avem experiența lucrărilor de anvergură și de aceea, propunerea d-lui președinte este binevenită. Voi răspunde oricând solicitărilor dumneavoastră, și totodată, contez pe sprijinul comunităților locale”, a afirmat la semnarea contracului de proiectare  Dan Sima, reprezentantul NV Construct.

Cel mai vast obiectiv de investiție rutieră al Consiliului Județean Iași, finanțat din fonduri nerambursabile, înseamnă  alocarea a aproape 73 milioane. euro, din care, 58 milioane fonduri europene și aproximativ 9 milioane euro de la bugetul de stat.

Suma pe care trebuie să o asigure solicitanții este de 6 milioane de euro, reprezentând 2% din valoarea cheltuielilor.

Proiectul, implementat în parteneriat cu județul Suceava, prevede reabilitarea până în mai 2021, a aproape 170 km de drum de pe teritoriul celor două județe, din care 92 km în județul Iași.

După finalizarea investiției, 22 de comune și orașe din județele Iași și Suceava vor fi conectate la rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T).

Comunele ieșene care vor beneficia de noul proiect sunt: Rediu, Movileni, Gropnița, Coarnele Caprei, Cotnari, Focuri, Belcești, Ceplenița, Scobinți, Lespezi, Sirețel.

În județul Suceava, axa rutieră va traversa comunele Ipotești, Bosanci, Udești, Stroiești, Dărmănești, Todirești, Moara și Șcheia, orașele Dolhasca și Liteni și municipiul Suceava.

Concret, aproximativ 800 000 de locuitori vor beneficia, indirect, la final de proiect, de drumuri reabilitate prin acest proiect finanțat din fonduri europene.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 51 = 61