A murit Ion Mihai Pacepa. Cel mai faimos spion român avea, invariabil, Covid-19

0
74

A murit Ion Mihai Pacepa, fost șef adjunct al Departamentului de Informații Externe (spionaj) a României comuniste și consilier personal al președintelui Nicolae Ceaușescu.

Pacepa este faimos pentru că ceruse azil politic în SUA în 1978, și pe capul său s-a pus o recompensă semnificativă în acel moment. În cele din urmă Pacepa a decedat la vârsta de 92 de ani.

Pacepa avea diverse probleme de sănătate în ultimii ani și se afla internat în spital, la terapie intensivă, fiind infectat cu Covid-19, conform publicației The Epoch Times.

Ion Mihai Pacepa (născut pe  28 octombrie 1928, București) a fost șef adjunct al Departamentului de Informații Externe (spionaj) a României comuniste și consilier personal al președintelui Nicolae Ceaușescu.

În anul 1978 el a cerut azil politic în Statele Unite ale Americii, unde a lucrat pentru comunitatea de informații a SUA în diferite operații împotriva fostului bloc sovietic.

Contribuția spionului Pacpea a fost considerată de guvernul american „o importantă și unică contribuție adusă Statelor Unite”. Considerat trădător în România, Pacepa a ajuns cetățean american și a trăit în SUA.

Potrivit acestui raport, el “a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceaușescu”. Informațiile oferite de Pacepa au fost de asemenea un important revelator al caracterului criminal al dictaturii în influente cercuri politice și de media din Vest.

Disperat să se răzbune pe Pacepa, Nicolae Ceaușescu a apelat inclusiv la serviciile teroristului internațional Carlos „Șacalul”, însă misiunea a fost un eșec. Aflat sub protecția americanilor, Pacepa a contribuit serios la degradarea imaginii lui Ceaușescu în afara țării și este considerat de vest cel mai important spion din spațiul ex-sovietic care să fi întors armele vreodată.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here