ABERATIILE ONU: “Romii din Romania sunt discriminati. Pentru ei ar trebui modificata legislaţia”

0
77

Comitetul ONU privind Drepturile Economice, Sociale şi Culturale susţine că romii din România sunt discriminaţi pe scară largă în special în domeniile de locuire, educaţie, sănătate şi locuri de muncă, România eşuând în a asigura implementarea şi protejarea eficientă a drepturilor romului. Căzând în aceiaşi capcană, Amnesty International şi Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC) salută observaţiile finale făcute publice de Comitetul ONU.
“Observaţiile finale evidenţiază preocupări persistente faţă de eşecul României de a asigura implementarea şi protejarea eficientă a drepturilor omului – printre care ale romilor -, România neîndeplinindu-şi astfel obligaţiile asumate în baza Pactului Internaţional pentru Drepturi Economice, Sociale şi Culturale pe care l-a ratificat în 1974. Acestea reiau în mare parte preocupările articulate de către cele două organizaţii în mod repetat atât în mod public cât şi în discuţii cu autorităţile române”, se arată în comunicatul Amnesty International
Comitetul ONU a remarcat, de la distanta, deficienţe în Strategia Naţională de incluziune a Romilor din România şi a solicitat politici mai eficiente bazate pe date statistice dezagregate privind situaţia romilor.
În special, “comitetul a împărtăşit preocupările organizaţiilor referitoare la provocările semnificative legate de dreptul la locuire pentru „romi care continuă să trăiască în condiţii de locuire necorespunzătoare, fără apă potabilă sau facilităţi sanitare, electricitate, încălzire, canalizare, salubritate sau securitate legală a posesiei, ceea ce îi expune riscului unei evacuări” şi, de asemenea, a remarcat “numărul limitat de locuinţe sociale disponibile şi lipsa unui mecanism de monitorizare pentru a asigura alocarea acestora în mod transparent şi nediscriminatoriu”, se arată în comunicat.
Autorităţile române au fost îndemnate să modifice legislaţia naţională pentru a asigura un grad minim de securitate a posesiei persoanelor care trăiesc în aşezări informale şi să adopte o legislaţie care să asigure că evacuările sunt efectuate în conformitate cu standardele internaţionale privind drepturile omului.
Comitetul ONU mai susţine că evacuările forţate ale romilor nu ar trebui să aibă loc “până când aceştia nu au fost consultaţi, le-a fost garantat un proces echitabil şi locuinţe alternative sau compensaţii care să le permită să dobândească o locuinţă adecvată”. Fotografia care insoteste acest material este dedicata responsabililor Comitetului ONU care considera ca romii din Romania sunt discriminati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

61 − = 55