Academicianul Eugen Simion lanseaza la Iasi, colecția „Opere fundamentale”

0
54

Academia Română – Filiala Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Fundația pentru Știință și Artă organizează vineri, 13 aprilie 2018, ora 11.00, în Sala „Henri Coandă” de la Palatul Culturii Iași, lansarea colecției „Opere fundamentale” din literatura, critica și istoria literară românească și din literatura universală. Manifestarea se va desfășura în prezența academicianului Eugen Simion, Președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române, și va fi moderată de acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române.

Colecția „Opere fundamentale” este un proiect cultural de interes național, inițiat în anul 2000 de acad. Eugen Simion, și urmează în mod declarat modelul științific și estetic francez al colecției „Pléiade“, cuprinzând ediţii critice integrale din clasicii literaturii, tipărite în cele mai elegante condiții.

Primele trei volume au fost publicate sub egida și cu sprijinul Ministerului Culturii, pe 15 ianuarie 2000, la 150 de ani de la nașterea poetului național, și conțin poezia, proza și o parte din publicistica lui Eminescu.

După 18 ani de existență, colecția a ajuns la volumul cu numărul 200, dedicat scrierilor ideologice și culturale ale lui Mihail Kogălniceanu, marcând astfel debutul integralei operei acestui important scriitor român.

„Convingerea noastră este să dăm culturii române un corpus de ediții de referință din clasicii români. O cultură puternică cere și o civilizație puternică a culturii. Acesta este unul dintre modurile noastre de a întâmpina o sută de ani de la Marea Unire din 1918, atunci când românii s-au putut regăsi între granițele aceleiași țări, un eveniment major în istoria noastră. La pregătirea și realizarea lui, scriitorii români au avut un rol esențial”, declară acad. Eugen Simion despre importanța colecției „Opere fundamentale”.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

62 − 58 =