Acciză pe ţigările electronice, din 2016. Taxa va fi majorată în anii următori

0
69

Ţigaretele electronice vor fi accizate, începând din 2016, cu o sumă care va creşte anual în raport cu inflaţia. Guvernul pregăteşte introducerea acestei noi taxe, precizând că măsura este dictată de practicile la nivel european, se arată în proiectul actualizat de Cod Fiscal prezentat de Mediafax.
Vor fi introduse, printre produsele accizabile, produsele din tutun încălzit care, prin încălzire, emit un aerosol ce poate fi inhalat, fără a avea loc combustia amestecului de tutun şi lichidele cu conţinut de nicotină destinate inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic de tip “ţigaretă electronică”. Această măsură este dictată de practicile la nivel european şi discuţiile în grupurile de lucru din cadrul Comisiei, pe taxarea altor produse destinate fumatului“, este anunţat în documentul datat 13 martie.
Noua acciză va fi aplicată din ianuarie anul viitor. Acciza va fi în cuantum de 0,5 lei/mililitru pentru lichidul care conţine nicotină şi de 384 lei/kilogram pentru tutunul conţinut în produse din tutun încălzit. În cazul ţigărilor obişnuite, acciza este de 383 lei/kilogram.
Taxa va fi însă majorată constant în următorii ani, în raport cu inflaţia din ultimele 12 luni.
Noua acciză va fi aplicată la momentul producerii, achiziţiei intracomunitare sau importului şi va fi exigibilă la data recepţionării produselor provenite din achiziţii intracomunitare, la data efectuării formalităţilor de punere în liberă circulaţie a produselor provenite din operaţiuni de import şi la data vânzării pe piaţa internă a produselor provenite din producţia internă.
La începutul acestui an, Italia a introdus acciza la ţigările electronice. Producătorii de ţigări electronice au susţinut că măsura favorizează marile companii din industria tutunului.
În Româna, industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după companiile din sectorul petrolier.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here