Act premeditat de sabotaj din partea cuplului Chirica si Alexe! Au inventat o autostrada care nu intrase in planul de investitii al Guvernului

0
71

Ministrul Mediului Costel Alexe, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Fondurilor Europene Marcel Bolos s-au aflat la Iasi pentru a descarca caruta cu minciuni sfruntate. Cu nesimtire, acestia, alaturi de primarul liberal Mihai Chirica, au nascocit si au prezentat opiniei publice ca veridice, informatii privind finantarea de catre Guvernul Orban a unor proiecte care au grevat agenda locala si centrala mai bine de 20 de ani. Acestia au prezentat, cu discernamant, cu termene concrete de executie, proiecte de construire a autostrazii Iasi-Targu Mures, in timp ce acest proiect nu era inclus în lista proiectelor prioritare la nivel national pe următorii ani. Atragandu-i-se atentia,  Chirica a reprosat jurnalistilor ca se ocupa cu dezinformari. De abia in urma conferintei de presa de la Iasi, Guvernul a anuntat ca acest proiect vital pentru Moldova va fi inclus pe lista sedintei de Guvern. Astfel, planul de investiții a fost modificat la sfarsitul acestei saptamani de Guvern, astfel încât autostrăzile care vor conecta Moldova și Iașul dar și alte mari proiecte pentru Iași, sunt acum parte a memorandumului guvernamental.

Documentul ce respectă o practică guvernamentală este de un material intermediar și provizoriu de lucru, realizat de Ministerul Finanțelor Publice.  Lista anexă de investiții care au fost inițial prioritizate cuprinde 160 de proiecte în valoare de 216 miliarde lei, și un rest de finanțat de 147 miliarde lei. Dintre cele 160 de proiecte, 17 sunt proiecte noi, iar 143 sunt proiecte în execuție, aflate în diverse stadii. 

Vreau să mulțumesc public mass-media din Iași, societății civile și tuturor celor implicați care au semnalat ieri faptul că acest document de lucru, memorandum redactat de Ministerul Finanțelor Publice, care nu fusese încă dezbătut și aprobat în ședința de Guvern (ci era în stadiu de proiect), omisese, dintr-o regretabilă eroare, autostrăzile care vor conecta Iașul și Moldova. Repet, acest memorandum nu avea o putere juridică oricum, el era un document de lucru, un proiect. A fost o eroare, nu există scuză, oamenii au reacționat, le mulțumesc încă o dată.

Înaintea ședinței de guvern de la ora 16, ieri, eram la Iași, am vorbit imediat cu colegii din Guvern, cu cei de la SGG, cu premierul Orban. Am îndreptat imediat eroarea. Chiar la începutul ședinței de Guvern, primul-ministru a corectat această problemă, s-a amendat documentul în consecință, va fi publicat. Premierul a subliniat din nou prioritatea 0 a acestor obiective majore de investiții, dar a reluat și diversele faze în care se află acestea: A7, A 8 și A 13.

Cred totodată că reacția de ieri a tuturor este îndreptățită, societate civilă, oameni politici, presă, pentru că atât de mult s-a vorbit despre aceste proiecte încât sunt convins că toată această presiune mediatică și publică este benefică, este o garanție foarte mare că proiectele de dezvoltare sunt urgențe 0, beneficiază de maximă atenție și toată lumea este conectată la fiecare pas pe care îl parcurg acestea”, a dres-o Costel Alexe, candidatul la Consiliul Judetean Iasi, contrazicandu-i astfel isteriile si teoriile conspirationiste ale partenerului sau, Mihai Chirica. Inca o data, presa a preintampinat un act premeditat de sabotaj a intereselor de dezvoltare locala  si a corijat o minciuna sfruntata imbratisata electoral de guvernanti si de cei candidati liberali la principalele functii publice de conducere in Iasi.

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here