Acuzatii grave privind deturnarea de fonduri europene la varful ISJ Iasi. Sefa ISJ a “confiscat” in interes personal masina dintr-un proiect

0
77

Inspectoarea generala a ISJ Iasi, Genoveva Farcas, este acuzata ca foloseste in interes personal o masina aflata in leasing operational pe un proiect cu fonduri europene, in care nu detine nicio calitate, si deconteaza bani pentru deplasari din bugetul proiectului.

Inspectorul general al ISJ Iasi, Genoveva Farcas, a fost surprins circuland prin oras, intre institutie si casa, la bordul unui SUV marca Suzuki Grand Vitara. Masina respectiva nu este nici personala, nici de serviciu, ci face parte dintr-un proiect  european manageriat de Merima Petrovici, proiect in care inspectoarea generala nu are nicio calitate.

Sefa ISJ Iasi a renuntat la Volkswagenul de serviciu mostenit de predecesoarea sa, Camelia Gavrila,  in favoarea SUV-ului, de aproximativ 2 luni de zile, potrivit unor surse din cadrul ISJ Iasi.

Soferul Genovevei Farcas, langa masina din proiect, acasa la sefa ISJ

Autoturismul este in leasing operational  in cadrul proiectului „CURRICULUM RELEVANT, EDUCAȚIE DESCHISĂ pentru toți – CRED”, cod SMIS 2014+: 118327, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 6: Educație și competențe, Prioritatea de investiții 10. Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, nonformale și informale pentru reintegrarea în educație și formare”.

Conform proiectului, autoturismul trebuie utilizat strict in interesul proiectului de catre membrii echipei de experti. 

Este cunoscut faptul ca leasingul inseamna kilometri rulati si combustibil decontat.  Este lege ca toata armata generalei sa ii faca rost de foi de parcurs cu duplicitatea financiarului… Cine ar indrazni sa nu puna stampila pe foaia de parcurs,  chiar daca nicio deplasare nu a fost facuta in interesul proiectului sau de catre expertii avizati?. Dezmat, abuz si viata de bugetar ! Uite asa strange omul peste un milliard in conturi intr-un an ! Asa se cheltuie banii europeni din proiecte, mai ales in cadrul acestui proiect care promitea revolutionarea sistemului de educatie. Cineva de la MEN verifica acest aspect, AMPOCU, ANI  si alte autoritati?”, se intreaba retoric un angajat din sistemul condus de Genoveva Farcas.

Situatia prezentata  a intrat si in atentia unor politicieni ieseni, precum Sorin Iacoban, presedintele Organizatiei Judetene a Partidului Pro Romania, care i-a cerut demisia sefei ISJ.

Solicitam demisia inspectorului școlar general pentru grave încălcari ale legislației școlare, care au culminat cu privarea celor mai merituoși profesori din Iași de gradația de merit, caz grav care face obiectul controlului ministerial. Astăzi, bilanțul mandatului doamnei Farcaș, susținut de nimeni alta decât deputatul Camelia Gavrilă, este dezastruos: școlile nu sunt nici mai ”inalte”, nici mai ”creative”, ci doar sărăcite, condiții demne de Evul Mediu.

Solicităm demisia pentru grave abuzuri culminând cu utilizarea fondurilor europene în interes personal. Se cunoaște faptul că doamna Farcaș folosește autoturismul proiectului aflat în leasing operațional destinat strict activităților din proiect. Autoturismul este condus de șoferul personal al doamnei care nu are nicio calitate în proiect, bineînțeles combustibilul platit din aceeași sursă în baza foilor de parcurs fabricate de echipa de experți. Proiectul in cauza vizeaza reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, nonformale și informale pentru reintegrarea în educație și formare. Inspectorul general întelege ca va preveni abandonul deturnând fonduri, preocuparea pentru propriul confort și bunastare fiind vizibilă în declarația de avere”, a declarant Sorin Iacoban.

Reprezentantii ISJ Iasi au negat acuzatiile aduse, infirmand evidentele prezentate, punctand faptul ca dovezile prezentate nu sunt altceva decat …un atac politic.

Acuzațiile ce se aduc Inspectoratului Școlar Județean Iași în comunicatul transmis către mass-media de Pro România Iași nu sunt reale. Considerăm că astfel de atacuri au, în perioada preelectorală în care ne aflăm acum, o miză ce ne este necunoscută, motiv pentru care nu vom comenta aspectele expuse și nu vom intra în jocuri de natură politică, menite să distragă atenția de la activitatea complexă pe care I.S.J. Iași o desfășoară în interesul elevilor și al cadrelor didactice”, se arata intr-un raspuns remis cate AgoraPress de catre ISJ Iasi.

Radu SEICARU

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here