Admiterea romanilor de pretutindeni în învățământul preuniversitar de stat pe locuri cu bursă și fără bursă în anul școlar 2019-2020

0
65

În perioada 10-17 iulie 2019, Iașul va organiza admiterea pentru elevii etnici români de pretutindeni, absolvenți de studii gimnaziale din Republica Moldova, diaspora, dar și din România, care doresc să-şi continue studiile liceale sau profesionale în instituțiile de învățământ preuniversitar de stat din România. Pentru elevii românii de pretutindeni, în anul școlar 2019-2020, sunt  repartizate 1700 locuri, din care 1000 cu bursa din bugetul Ministerului Educației Naționale si 700 fără bursă. Bursa lunară este în valoare de 65 euro și se acordă pe parcursul anului școlar, cu excepția vacanței de vară.

            Comisia de admitere își va desfășura activitatea la centrul de înscriere de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Iași (Strada Mihail Kogălniceanu nr. 10), în perioada menționată mai sus, zilnic, între orele 9.00-16.00, iar în zilele de sâmbătă și duminică, respectiv 13 și 14 iulie 2019, în intervalul orar 9.00-13.00. Dosarele por fi depuse personal la centrul de înscriere de către candidații însoțiți de un părinte/tutore sau pot fi trimise prin poștă la sediul Inspectoratului Școlar al județului Iași (adresa: Strada Nicolae Bălcescu 26, Iași), până la data de 17 iulie 2019. 

Pot accede în ciclul liceal/profesional din România candidații români de pretutindeni care:

–          au documente care atestă domiciliul stabil în străinătate;

–          fac dovada originii etnice române, potrivit art. 1;

–          prezintă acte de studii care certifică absolvirea clasei a VIII-a, respectiv clasei a IX-a, promoția anului current/promoții anterioare, precum și absolvrea gimnaziului din România.

Oferta locurilor este publică pe site-ul I.S.J. Iași: http://www.isjiasi.ro/ (la secțiunea Examene – Admitere) și pe site-ul M.E.N., conform anexei 1, care este structurată pe trei categorii:

– locuri la învățământul profesional anul I;

– locuri la învățământul liceal clasa a IX-a;

– locuri la învățământul liceal clasa a X-a

            Absolvenții clasei a VIII-a/ a IX-a din Republica Moldova care doresc să-și continue studiile în anul I din învățământul profesional o pot face exclusiv pe locuri fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă.

            Absolvenții din Republica Moldova ai clasei a IX-a, care dețin un certificat de absolvire a gimnaziului și care doresc să-și continue studiile în România în clasa a X-a, respectiv într-o clasă inferioară, o pot face pe locuri fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă (prin admitere computerizată), în limita locurilor disponibile.

Rezultatele concursului de admitere vor fi afișate pe site-ul http://www.isjiasi.ro/ (la secțiunea Examene – Admitere), la data de 24 iulie 2019.

În perioada 25- 26 iulie 2019, comisia de admitere de la Inspectoratul Școlar Judeţean Iași va analiza și soluționa cazurile speciale (frați, gemeni, tripleți).

Rezultate finale, după soluționarea cazurilor speciale, se vor afișa pe site-ul http://www.isjiasi.ro/ (la secțiunea Examene – Admitere) şi pe site-ul M.E.N., la data de 27 iulie 2019.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here