Aeroportul Iasi a achizionat un performant „spărgător de nori” care asigură un grad mare de vizibilitate pe pistă. Ce a rămas în ceaţă este valoarea achiziţiei

0
85

Echipamentele de apropiere pentru aeronave instalate la Aeroportul International Iasi, au fost avizate de catre autoritatile centrale. Echipamentul ILS cat II instalat si calibrat la finalul saptamanii trecute la Aeroportul Iasi a primit avizul final de la Autoritatea Aeronautica Civila Romana. Toate procedurile au fost publicate la nivel international astfel incat orice companie aeriana care doreste sa aterizeze la Iasi, planificat sau neplanificat, are cunostinta de acest lucru.
ILS (Instrument Landing System) este un sistem localizat la sol, ce asigura precizie atat laterala cat si verticala, in ghidarea unei aeronave care se apropie si aterizeaza. Acest sistem asigura o aterizare in conditii de siguranta, daca se inregistreaza vizibilitate redusa datorata cetii, ploii, zapezii viscolite sau a unui plafon de nori coborat.
Este o dotare pentru o treapta superioara de aerodromuri, pentru categoria 2 de operare si anume precizie ridicata pentru aterizari. Alaturi de caracteristicile pistei – lungime, latime, portanta – care sunt la fel de importante, ILS-ul face posibile mai multe operatiuni ale aeronavelor, mai ales in conditii de vreme nefavorabila. Ma refer inclusiv la aeronave care vin sau sunt directionate de la alte aeroporturi din regiunea Moldovei” a declarat Marius Bodea, presedinte al Consiliului de Administratie al Aeroportului Iasi
Acest echipament a fost achizitionat de ROMATSA (Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian) şi permite aterizari in conditii de vizibilitate de minim 350m in lungul pistei si de minim 30m plafon de nori iar rata de anulari sau devieri ale zborurilor se va reduce semnificativ. De asemenea, disconfortul pasagerilor pusi in situatia de a nu ajunge la destinatie in timpul preconizat va fi mult diminuat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here