Inconstienta maxima! Peste un sfert dintre unitatile de invatamant din Iasi nu au autorizatie DSP si nici asigurare la incendii

0
56

223 unitati cu personalitate juridica si 401 unitati de invatamant arondate vor deschide portile in aproximativ 2 saptamani pentru scolarii din acest an. Potrivit statisticilor, 30 % de unitati nu au autorizatie sanitara de functionare, iar aproximativ 20 la suta dintre cladirile in care vor invata copiii nu au autorizatie de securitate la incendiu.

Principalul motiv pentru care scolile nu primesc autorizatie sanitara este organizarea grupurilor sanitare si lipsa apei curente, asigurarea apei calde si apei reci la nivelul toaletelor. O situatie pe care nu o regasim in niciun program electoral al candidatilor la functiile publice din Iasi.

“La nivelul judetului Iasi exista unitati de invatamant care nu au autorizatie sanitara de functionare, dar care vor putea beneficia de conditii bune pentru desfasurarea activitatii educationale pentru ca in conformitate cu Ordonanta de Urgenta 144, primariile, consiliile locale sunt eligibile pentru achitionarea de containere si sanitare mobile, care vor permite aceasta dotare a scolii si care va permite obtinerea autorizatiei sanitare de functionare”, a declarat  Genoveva Farcas, Inspector Scolar General ISJ Iasi.

In ceea ce priveste autorizatia de securitate la incendiu din totalul de 1107 cladiri ce apartin unitatilor de invatamant, 116 dintre acestea nu se supun procedurilor.

 “Pe raza judetului Iasi sunt 1107 cladiri cu destinatia de invantamant. Dintre acestea 207 sunt autorizate, 116 nu sunt autorizate, si 784 nu necesita autorizare. Cele care nu necesita autorizare sunt construite intr-o perioada in care nu erau supuse acestui de avizare, autorizare. Dar nici nu au suferit in timp modificari constructive care sa conduca la indeplinirea acestei obligatii. Trebuie inteles faptul ca indiferent de cladirea in care se desfasoara procesul de invatamant, indiferent ca se supune sau nu autorizarii, este necesar ca elevii sa beneficieze de siguranta si aceste cladiri sa fie dotate cau mijloace de prima-interventie in caz de situatii de urgenta.”, a declarat Silvia Bolohan, purtator de cuvant ISU Iasi

In anul scolar 2019-2020 au fost un numar de 255 de controale in institutii de invatamant care s-au soldat cu 425 de avertismente, 78 de amenzi in cuantum de peste 310 000 lei pentru 823 de deficiente. In principal, acestea au constat in instalatii electrice defecte sau utilizate necorespunzator , situatii in care nu functionau instalatiile de semnalizare si lipsa doatarii cu mijloacele de interventie.

Nu in ultimul rand, si epidemiologic stam bine, la nivel declarativ.

 “Toată familia mea e în prima linie în lupta cu COVID, dar nu cred că redeschiderea școlilor e o greșeală. Și eu, și soțul, și fata mea suntem medici aflați în linia întâi în lupta cu COVID și știu ce presupune această boală. Totuși, nu cred că readucerea elevilor în clase este o greșeală. Trebuie să ne obișnuim, să ne învățăm cu acest nou inamic până la apariția unui vaccin. Este o realitate cruntă și trebuie să o înfruntăm, nu să ne ascundem în case”, a declarat dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași .

Aceasta consideră că responsabilitarea redeschiderii școlilor trebuie împărțită echitabil între părinte, școală și autorități.

Dacă fiecare parte își face treaba, lucrurile vor putea intra în noua normalitate”, a spus managerul spitalului din Iași.

Iaşul a atins ieri recordul negativ de 95 de cazuri de COVID-19 raportate, aflându-se astfel pe locul întâi la nivelul ţării şi depăşind Bucureştiul care a raportat 83 de cazuri. Astfel, în judeţ au fost raportate în total 3.068 de cazuri de la începutul pandemiei. Autoitatile recomanda precautie maxima, dar nu au facut dovada vreunei intrventii minime pentru ceea ce va urma odata cu inceperea scolilor.

Andrada ANTON

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

97 − = 91