Alerta pe acumularea Tansa-Belcesti! Sute de kilograme de peste mort, gasit in acumularile din judetul Iasi

0
74

Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad (ABA) l-a informat pe directorul general al A.N. „Apele Române”, Victor Sandu, că în acumularea Tansa-Belcești, jud. Iași s-a înregistrat mortalitate piscicolă. Având în vedere importanța acestei acumulări, constituind sursă de apă utilizată pentru obţinerea apei potabile destinate consumului uman, s-a impus stare de urgență, fiind întreprinse acțiuni de stopare a fenomenului și de identificare a cauzelor mortalității piscicole.

A.B.A. Prut-Bârlad precizează faptul că, având în vedere cele arătate mai sus, personalul specializat pentru monitorizarea resurselor de apă, inspectorii de gospodărire a apelor și personalul Laboratorului de Calitate a Apelor s-au deplasat imediat la fața locului, au efectuat verificarea locală și au prelevat probe de apă pentru efectuarea unor analize fizico-chimice. În urma deplasării în teren s-a constatat prezența fenomenului de mortalitate piscicolă, aceasta fiind cauzată de variațiile de temperatură înregistrate într-un interval scurt de timp, acestea oscilând de la 7 grade C la 21 de grade, dar și posibilitatea unei viroze apărute la anumite specii de pești. Aceste oscilații de temperatură au determinat și descompunerea nămolului organic și a amoniului organic de pe fundul râului provenit anterior de la deversările de ape uzate din amonte. Menționăm că și pe acumulările Plopi și Cicadaia de pe raza comunei Belcești, jud. Iași, au fost observați pești morți plutind la suprafața apei. Pentru colectarea materialului piscicol afectat a fost prezent la fața locului personal de intervenție. De asemenea, au fost derulate in cursul zilelor de 30 aprilie și 1 mai 2019 proceduri specifice de monitorizare a zonei (lac și amonte) și de identificare a potențialelor cauze favorizante.

 În această dimineață, rezultatele analizelor fizico-chimice pe probele de ape prezintă depășirea indicatorului CCOCr, ceea ce indică gradul de oxidare a materiei organice din aport extern.

Echipele de intervenție ale Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad și Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași acționează în continuare și monitorizează în permanență acumularea Tansa-Belcești, dar și celelalte acumulări din zonă.

Pentru îndepărtarea efectelor produse de mortalitatea piscicolă reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, împreună cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași au mai făcut următoarele demersuri: 

  • S-a întrunit Gurpul de Suport Tehnic pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență Generate de Inundații, Fenomene Meteorologice Periculoase, Accidente la Construcțiile Hidrotehnice și Poluări Accidentale.
  • A fost înștiințată societatea ACVACOM S.R.L. cu privire la necesitatea colectării și neutralizării (prin unități specializate) a fondului piscicol afectat, urmând a ne fi transmise cauzele producerii mortalității piscicole. Societatea menționată a intervenit imediat conformându-se solicitărilor;
  • La ora prânzului – în data de 01.05.2019, fondul piscicol afectat a fost îndepărtat în totalitate de pe lacul de acumulare Tansa, fenomenul înregistrat fiind încă sub observare.
  • La data prezentei personalul de specialitate A.B.A. Prut-Bârlad și S.G.A. Iași continuă verificările in teren in vederea identificării cauzelor mortalității piscicole din acumularea Tansa – Belcești.
  • A fost înstiințată societatea APAVITAL pentru a acţiona în conformitate cu prevederile legale, iar în cazul prelevării de apă brută din priza de apa – ac. Tansa-Belceşti, a se lua măsurile ce se impun în astfel de situaţii, în vederea asigurării calităţii apei potabile distribuite, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
  • A fost înștiințată Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Iași de situația de la acumularea Tansa-Belcești, iar personalul abilitat a preluat probe de pești care au fost transportate la DSV în vederea efectuării analizelor specifice.

Conform estimărilor au fost colectate în jur de 800 de kg de material piscicol.

Pe această cale, Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad (ABA)  roaga populația că în cazul în care, vor mai observa pești morți pe suprafața acumulării să nu îi colecteze în vederea consumului. 

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 2 =