Amfiteatru in aer liber si elemente dendrologice puse in valoare prin proiectul de reamenajare a campusului USAMV

0
84

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) a început procesul de reamenajare și reabilitare a spațiilor verzi, având în derulare un vast proiect de specialitate coordonat chiar de către specialiști din cadrul instituției. În acest sens, o echipă competentă de la Facultatea de Horticultură, specializarea Peisagistică, lucrează la elaborarea proiectului prin care se dorește transformarea spațiului din campusul universității, prin introducerea în peisaj a unui amfiteatru în aer liber și a mai multor elemente ideale pentru recreere, relaxare, petrecere a timpului liber.

Pentru a realiza dezideratele stabilite, ne-am propus în primul rând, să punem în valoare exemplarele dendrologice aflate în plinătatea caracteristicilor decorative de la nivelul sit-ului, dar și, să aducem un plus de valoare spațiului verde prin înlocuirea vegetației aflate în perioada de entropie, cu specii aparținând unor genuri deosebite din punct de vedere ornamental. S-a optat pentru alegerea de specii cu plasticitate ecologică ridicată, aspectul decorativ fiind asigurat prin folosirea noilor varietăți cu aspect decorativ ridicat precum Picea pungens, Fat Albert, Callicarpa bodinieri, Corylus avellana contorta, Red Majestic, Ligustrum ovalifoliu aureum, Berberis thunbergii, Red Rocket, Perovskia atriplicifolia, Blue Spire și multe altele, a transmis asist. univ. Dr. Roxana Pașcu coordonatoarea proiectului.

Dintre obiectivele specifice de amenajare peisageră amintim mărirea suprafețelor amenajate și creșterea biodiversității, spațierea prin plantarea de perdele verzi care vor crea locuri ideale pentru recreere, relaxare, petrecere a timpului liber, dar și pentru activități sportive.

Un efect secundar ce rezidă din atingerea obiectivelor sus menționate, dar extrem de important, este creșterea calității aerului, deficitar de altfel în marile centre urbane, influențând astfel, în mod direct starea de sănătate și bunăstarea fizică și mentală a populației, aspecte fundamentale pentru coeziunea comunității”, a mai punctat Roxana Pașcu.

În acest demers inițiat de către USAMV Iași au fost implicate nu doar cadrele didactice de specialitate, ci și studenții, care și-au adus aportul atât în ceea ce privește partea de proiectare și de realizare a randărilor 3D, ci și în lucrările de fasonare a vegetației existente și de pregătire a terenului.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here