Ancheta în cazul nou-născuților morți din cauza infecțiilor nosocomiale la maternitatea Cuza Vodă Iași, tergiversată de 7 ani de procurori

0
50

Judecătoria Iași a dat două ultimatumuri procurorilor pentru a finaliza această ancheta. Prima dată: octombrie 2020, apoi decembrie 2021. Niciunul dintre termene nu a fost respectat, astfel că însă dosarul se află și astăzi pe masa procurorului de caz. Pentru a treia oară, familia unuia dintre nou-născuții decedați cere în instanță urgentarea finalizării anchetei.
Au trecut șapte ani de când doi nou-născuți au murit la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, cea mai mare unitate de profil din regiunea Moldovei, dar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași nu au soluționat dosarul nici până astăzi. O singură familie luptă pentru a li se face dreptate în acest caz. Este vorba de soții Marina și Cătălin Acasandrei din Iași.
După ce au câștigat de două ori procesul în care Parchetul era acuzat că a depășit termenul rezonabil de soluționare, familia Acasandrei s-a adresat din nou judecătorilor. Pe 1 iulie, pe rolul Judecătoriei Iași a fost înregistrată cea de-a treia acțiune prin care este contestată durata cercetărilor.
Decizia părinților vine după ce în februarie anul trecut, interesându-se de stadiul cercetărilor, așa cum o fac în mod constant de șapte ani încoace, au fost informați de Inspectoratul de Poliție al Județului Iași că polițiștii de investigații criminale au finalizat cercetările și că dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași cu propunere de soluționare. Deși a trecut aproape un an și jumătate, dosarul a rămas în același stadiu.
Văzând că dosarul nu mai ajunge în instanță, familia Acasandrei a înaintat alte trei solicitări conducerii parchetului, în încercarea de a afla de ce trenează dosarul atât de mult.
”Dosarul se află în lucru la procurorul care instrumentează cauza”, a fost răspunsul primit de fiecare dată de la parchet.
Eliza, cea dea doua fetiță a soților Acasandrei, s-a născut la șapte luni, pe 3 noiembrie 2017. După primele zile mai vulnerabile, a avut o evoluție favorabilă până pe 21 noiembrie 2017, când starea i s-a degradat brusc și a murit. O infecție cu Klebsiella pneumoniae multi-drog rezistentă i-a retezat orice șansă la viață. Familia nu a fost informată despre existența infecției nosocomiale.
La câteva zile distanță după ce și-au pierdut copila, cei doi părinți aveau să afle că fetița lor a fost repartizată într-un salon alături de un nou-născut a cărui mamă fusese depistată cu Klebsiella pneumoniae, dar acest lucru nu se consemnase în documentele medicale.
Parintii au depus o plângere la Parchet pentru ucidere din culpă și neglijență în serviciu. De atunci cei doi părinți se zbat să li se facă dreptate.
Pe 1 iulie, pe rolul Judecătoriei Iași a fost înregistrată contestația prin care este contestată durata cercetărilor.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here