Angajații au dreptul la zi liberă pentru a merge cu copilul la medic. Cum poți să beneficiezi de ea

0
57

Normele metodologice pentru aplicarea legii prin care se acordă părinților și reprezentanților legali zile lucrătoare libere pentru îngrijirirea sănătății copiilor au fost aprobate, miercuri, de Executiv. Conform actului normativ, ziua liberă urmează să se acorde unuia dintre părinţi, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, în baza unei cereri depusă cu 15 zile înainte de vizita la medic. Părintele care solicită ziua liberă trebuie, de asemenea, să dea o declarație pe propria răspundere conform căreia celălalt părinte nu a solicitat o zi liberă în acel an și nici nu o va solicita.

Controlul medical se poate efectua atât în sistemul public de sănătate, cât și în cel privat. După efectuarea controlului medical, părintele/reprezentantul legal al copilului are obligația să prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigațiilor. Pe baza acestora, medicul de familie eliberează gratuit o adeverință, pe care părintele/tutorele o va prezenta angajatorului drept dovadă că acest control medical a fost efectuat. În situația în care ziua liberă a fost acordată în cursul anului școlar, iar copilul frecventează o formă de învățământ preuniversitar, medicul de familie are obligația de a elibera pentru acesta o scutire medicală.

Potrivit Legii 91/2014, se acordă părinților/tutorilor asigurați în sistemul asigurărilor sociale de stat o zi sau două zile lucrătoare libere, în funcție de numărul copiilor pentru a verifica anual starea de sănătate a copilului/copiilor.

Familiile sau persoane care au în îngrijire unul sau doi copii au dreptul la o zi lucrătoare liberă, iar ce care au trei sau mai mulți copii vor beneficia de două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul. De asemenea, pentru această zi liberă, angajatorul nu are obligația să plătească părinților drepturile salariale aferente unei zile de lucru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here