Anul 2016, cele mai mari investitii Veolia Iasi de la preluarea sistemului de termoficare iesean. 11 milioane de euro pentru caldura iesenilor

0
73

Ca in fiecare an, odata cu incheierea sezonului de incalzire, Veolia Energie Iasi demareaza actiunile menite sa pregateasca derularea in conditii optime a iernii urmatoare. Principalele obiective ale lucrarilor pe care echipele Veolia le vor realiza in vara anului 2016 vizeaza fiabilizarea echipamentelor de productie a energiei termice, cresterea eficientei energetice pe parte de productie si retele pentru imbunatatirea calitatii si continuitatii furnizarii apei calde si a caldurii, precum si cresterea numarului de clienti.

Totodata, in perioada 19 aprilie – 13 mai 2016, Veolia va derula actiunea de sigilare a robinetilor din cutiile de contorizare pe pozitia „inchis”. Aceasta operatiune va favoriza pastrarea instalatiilor de caldura ale blocurilor incarcate si sub presiune, fapt ce prezinta numeroase avantaje pentru clienti:

– la pornirea sezonului urmator de incalzire, nu vor mai fi necesare manevre de incarcare si aerisire a instalatiei interioare din condominiu;

– instalatia fiind plina, este eliminata posibilitatea aparitiei fenomenului de corodare a acesteia, care ar avea ca efect distrugerea instalatiilor interioare, creand premisele aparitiei avariilor in apartamente la momentul repornirii sezonului de incalzire;

– este eliminat disconfortul creat de incalzirea partiala a unor calorifere, datorata blocarii cu aer a acestora;

– in cazul in care, pe perioada verii, in cartierul respectiv sunt realizate lucrari de reparatii sau investitii la reteaua secundara de energie termica ce presupun golirea acesteia, sunt evitate efectele mentionate anterior.

Veolia a transmis asociatiilor de proprietari, dar si firmelor de administrare imobile, planificarea pe puncte termice si bransamente pentru actiunea de sigilare a contoarelor in asa fel incat acestea sa asigure accesul si conditiile necesare efectuarii acestei operatiuni si sa garanteze prezenta unui reprezentant legal in vederea semnarii procesului-verbal de sigilare.

Lucrarile de vara pentru pregatirea sezonului de incalzire 2016-2017

La CET Holboca se vor realiza interventiile anuale de mentenanta si de modernizare asupra tuturor agregatelor, care vizeaza securizarea functionarii acestora si cresterea eficientei prin imbunatatirea randamentului energetic si scaderea consumurilor interne de electricitate, energie termica si apa tratata.

Insa principalele lucrari din 2016 sunt reprezentate de reparatia capitala a cazanului K2 pe carbune, inclusiv prin montarea de suflatori de funingine noi, si de modernizarea turbinei TA1, in vederea furnizarii de servicii suplimentare in sistemul energetic national.

La CET Tudor, principalele lucrari din vara aceasta privesc reviziile pe circuitele de termoficare urbana si la pompele de retea, precum si inlocuirea a 16 vane cu diametrele cuprinse intre Dn 400 mm si Dn 600 mm.

In ceea ce priveste lucrarile pe retelele de transport (primare) si de distributie (secundare), acestea vor viza inlocuirea tronsoanelor de conducte considerate ca prezentand risc de avarie, precum si masuri de crestere a eficientei energetice (refacerea termoizolatiei). In principal este vorba despre:

– Inlocuirea a 2 km de retele primare si a 2,4 km de retele secundare in zonele Nicolina, Frumoasa, Dacia, Galata, Independentei, Metalurgie si Tatarasi;

– Introducerea a 1,7 km de conducte pentru recircularea apei calde intre punctele termice si blocuri in zonele Socola, Tatarasi, Codrescu si Poitiers;

– Reabilitarea izolatiei pe conductele magistrale: 1 400 mp;

– Reabilitarea completa a 70 de camine termice de pe magistralele de termoficare (inclusiv prin inlocuirea capacelor si a scarilor de acces);

– Verificarea metrologica periodica a 1 170 contoare de incalzire si apa calda (cca. 25% din totalul de 5 080 aparate de masura).

La toate acestea se vor adauga lucrarile aferente proiectului european pentru reabilitarea sistemului centralizat de termoficare derulat de Municipiul Iasi pe POIM 2014-2020 (Programul Operational pentru Infrastructura Mare), in valoare de 28 milioane de euro, care este in curs de a fi lansat in procedura de licitatie publica.

Acesta prevede inlocuirea a 25 km retele primare (din care 8 km anul acesta pe Bdul Mangeron si Sos. Nationala) si a 50 km retele secundare (din care 16 km anul acesta la PT 1 Nicolina si PT 25 Tatarasi).

Investitiile pentru imbunatatirea serviciilor si castigarea de noi clienti

In anul 2016, Veolia Energie Iasi continua ambitiosul plan de investitii lansat inca de la preluarea in concesiune a sistemului centralizat de termoficare al orasului. Astfel, dupa cele 28 de milioane de lei investite in perioada 2013-2015, in cursul acestui an se vor realiza investitii in valoare de 11 milioane de lei:

– 6 milioane de lei la Productie: in principal pe cazanul K2 si turbina TA1 de la CET Holboca;

– 2,3 milioane de lei la Distributie: inlocuirea de retele primare si secundare;

– 2,7 milioane de lei pentru castigarea de noi Clienti: racordarea de cladiri mari la magistralele de termoficare; rebransarea de apartamente cu solutia contorizarii individuale a consumului de apa calda si caldura in sistem centralizat (la sase blocuri lucrarile au fost finalizate, iar la noua sunt in curs de executie; acestea totalizeaza 416 apartamente: 169 erau deja conectate la sistemul centralizat; 247 erau deconectate – cu centrala individuala pe gaz -, din care deja 213 au fost de acord cu rebransarea la sistemul centralizat).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here