Aparatură imagistică de ultimă generație la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași

0
91

Laboratorul de radiologie și imagistică din cadrul Facultății de Medicină Veterinară a Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a beneficiat de înlocuirea aparatului de radiologie vechi, din 1985, cu un sistem complet de ultimă generație de tip direct (DR – direct radiology) ce crește astfel calitatea imaginii și reduce semnificativ timpul de procesare al acesteia. Modernizarea Serviciului de Radiologie cu un sistem complet nou de tip DR oferă multiple beneficii atât în activitatea didactică, pentru studenții din cadrul Facultății care participă activ la examenele imagistice și interpretarea acestora cât și în activitatea clinică prin imagini de calitate înaltă ceea ce conduce la creșterea valorii diagnosticului imagistic și nu în ultimul rând, oferă avantaje în domeniul cercetării.
Avantajele sistemului DR, comparativ cu alte sisteme sunt reprezentate de calitatea înaltă a imaginii radiologice ce permite o vizualizare mult mai bună a leziunilor și detaliilor imaginii, dar și posibilitatea aplicării filtrelor și modificarea luminozității și contrastelor; de asemenea se pot realiza măsurători diverse pe imaginea radiologică, ceea ce ajută mult în activitatea clinică și în aplicarea unor intervenții ulterioare (inclusiv chirurgicale), dar și în activitatea de cercetare, acolo unde imagistica este necesară pentru obținerea unor rezultate deosebite”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Vulpe, coordonatorul Serviciului de Radiologie și imagistică din cadrul Facultății de Medicină Veterinară Iași.
Specialiștii Facultății, profesori și cercetători deopotrivă, pun accentul în mod deosebit pe avantajul reprezentat de reducerea timpului de procesare a imaginii de la câteva minute, în radiografia clasică, la aproximativ 3 secunde de la expunere. Astfel, se poate realiza studiul radiologic într-un timp scurt și trimiterea rapidă a pacientului către alte clinici, aspect deosebit de util în special în cazul pacienților critici, respectiv a urgențelor. De asemenea, softul aparatului este unul specific veterinar, oferind posibilitatea de alegere a parametrilor prestabiliți în funcție de specie, talie și zona de examinat, ceea ce ușurează deosebit de mult lucrul în radiologie.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here