Apel disperat din tabara PNL! Transport municipal cu microbuzele mortii si modernizarea transportului fara investitii

0
60

Asociatia Transportatorilor de Persoane din Judetul Iasi a transmis astazi o scrisoare deschisa catre primarul Mihai Chirica, cu o propunere cel putin iresponsabila, respectiv asigurarea transportului public de persoane din municipiu cu mijloace proprii de transport.

Aceasta halucinanta idee, de un maxim populism, avansata in spatiul public, a fost imbratisata repede de liberalii din Podul Ros, printre care cel mai entuziasmat s-a dovedit a fi un necunoscut consilier local, Eduard Boz care, in naivitatea lui nu s-a sfiit sa exclame tamp “Wow, am putea avea un transport public la cele mai înalte standarde fără niciun cost pentru ieşeni!”.

Asociatia Transportatorilor de Persoane din Judetul Iasi – ATPJ Iasi, avand in componenta membri ce detin peste 75% din piata serviciilor de transport public de persoane din judetul Iasi, salutam orientarea dvs. si, in general, a noii conduceri a Primariei municipiului Iasi spre cautarea solutiilor pentru imbunatatirea calitatii serviciilor de transport din municipiu. 

In contextul discutiilor contradictorii privind oportunitatea contractarii unui nou credit de catre municipalitate, cu speranta ca administratia locala recunoaste rolul concurentei in atingerea obiectivelor de eficienta si calitate, inaintam spre analiza tuturor factorilor implicati propunerea de a degreva bugetul Primariei de povara unui credit de 15 milioane de euro si a unor cheltuieli adiacente (intretinere parc, combustibili etc.) de peste 1 milion de euro anual. 

Avem intreaga disponibilitate si responsabilitate de a asigura parcul auto necesar (autovehicule noi cu toate dotarile cerute) pentru a efectua transport public de persoane pe traseele municipale, cu asigurarea capacitatii si respectarea programului de circulatie, la pretul actual al calatoriei si fara vreo compensare din partea autoritatilor. 

Consideram ca rolul autoritatii publice este de a impune conditii minime obligatorii (an fabricatie autovehicul, dotari etc.) si de a controla respectarea Programului de transport in toate detaliile sale (ore plecare, frecventa etc.). 

Experienta ne arata ca, alaturi de autoritati, implicarea publicului calator, ca prim factor de control, este un important catalizator pentru respectarea legii si mentinerea respectiv cresterea calitatii serviciilor. 

Avand credinta ferma ca experienta si competenta dvs., dublate de aportul nostru, alaturi de tot factorii responsabili, va asigura atingerea obiectivelor, ne manifestam intreaga disponibilitate spre dialog constructive”, au transmis reprezentantii ATPJ Iasi, prin liberalul Vasile Toma.

Este greu de definit un astfel de mesaj in conditiile in care transportul judetean de persoane din judetul Iasi este unul dintre cele mai jalnice din tara, asigurat de o flota de microbuze depasite fizic si moral de foarte multi ani, fara statii legale de imbarcare/debarcare, cu calatori aruncati pe toate gardurile, tapsanele si carciumile incropite ad-hoc in centrul unor astfel de zone de regrupare, in timp ce responsabilii cu transportul judetean isi inoiau in fiecare an ceva prin declaratiile de avere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here