Avocatul Poporului intervine in revolta de la Penitenciarul Iasi. Directorul penitenciarului, acuzat de detinuti de acte de tortura

0
82

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o serie de anchete în Penitenciarele Giurgiu, Rahova, Vaslui, Aiud, Botoșani si Iasi.
Sesizările din oficiu și anchetele vizează posibila nerespectare a art. 22, art. 34 și art. 35 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, dreptul la ocrotirea sănătății și respectiv, dreptul la mediu sănătos”, sustine Matei Virtosu, purtatorul de cuvant Avocatul Poporului.
Demersurile Avocatului Poporului au loc după ce în presă au apărut mai multe informații potrivit cărora la Penitenciarul Giurgiu, 1200 de deținuți s-au revoltat și au incendiat celulele cu ziare și material textile;- la Penitenciarul Rahova doi deținuți au decedat (în data de 17 și 24 iunie 2016), iar un deținut a provocat un incendiu în celulă, intoxicând cadrele și alți deținuți aflați în custodia penitenciarului; la Penitenciarul Vaslui un deținut ar fi decedat ca urmare a căldurii excesive și a lipsei de ventilație; la Penitenciarul Botoșani deținuții ar fi intrat în refuz de hrană ca urmare a sistării aprovizionării penitenciarului cu apă potabilă; la Penitenciarul Aiud, deținuții sunt agresați verbal de către gardieni iar programul de vizitare se desfășoară în condiții umilitoare iar la Penitenciarul Iasi, mai multi detinuti au incendiat o celula, cerand demisia directorului.
Reamintim faptul ca deţinuţii din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi au protestat, luni seară, în număr foarte mare, astfel încât conducerea unităţii de detenţie a fost nevoită să cheme de acasă personal suplimentar, pentru a aplana situaţia.
Detinutii sunt nemultumiti de conditiile de detentie si de faptul ca de fiecare data sunt tratati cu dispret de directorul unitatii, comisarul sef Marius Vulpe, ca sunt toturati de angajati la ordinul directorului Marius Vulpe, pe care detinutii il compara cu vestitul Visinescu.
Marţi dimineaţă, o parte dintre deţinuţii aflați în curtea de plimbare au reluat protestele, exprimându-și verbal nemulțumiri legate de condițiile de detenție și conducerea unității.
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă cu privire la recentele incidente de la Penitenciarul Iași, unde mai mulți deținuți au incediat, marţi dimineață, o celulă și au urcat pe acoperiș pentru a protesta față de condițiile de detenție.
Ancheta este realizată de către reprezentanții Domeniului pentru Prevenirea Torturii-Centrul Zonal Bacău și ai Biroului Teritorial Iași al Avocatului Poporului.
Marţi dimineaţă, deţinuţii de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi au incendiat o celulă, iar angajații au intervenit imediat pentru evacuarea deținuților cazați la camera respectivă, fără a fi necesară evacuarea întregii secții, potrivit unui comunicat emis de instituţie.
“Pentru prevenirea unor eventuale evenimente negative și pentru restabilirea ordinii, personalul aflat în serviciu a acționat și va interveni gradual, în funcţie de comportamentul manifestat de deţinuţi, cu respectarea tuturor prevederilor legale. Totodată, a fost alarmat întregul personal, iar la acest moment se continuă discuțiile cu deținuții”, potrivit aceluiaşi document.
Cei de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi au solicitat sprijinul structurilor aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne din județul Iași.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here