Artmark a deschis expoziția extraordinară de Artă Sacră. Icoane semnate sau atribuite iconarilor celebri, precum Matei Țâmforea, Pavel Zamfir, Nicolae Cațavei ori Ilie Poienaru, sau piese excepționale realizate în primul atelier de la Nicula, dar și vechi icoane renascentiste din vremea lui Constantin Brâncoveanu, care au fondat un stil național, toate acestea, inclusiv două colecții de artă veche românească, una care a aparținut vicecampionului mondial de bridge Coriolan Neamțu, alta care provine din familia filozofului Emil Cioran, pot fi descoperite la Palatul Cesianu-Racoviță, până în data de 25 aprilie, când participă la Licitația de Artă Sacră.
Astfel, expoziția și licitația aduc în fața publicului o mică colecție de artă românească veche care a aparținut familiei Emil Cioran, strânse chiar de tatăl acestuia, protopopul ortodox Emilian Cioran (fost deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia), după criterii de gust și valoare, provenind nu doar din zona Sibiului, ci din toate provinciile culturale românești: de la o ladă de zestre decorată cu motivul soarelui și cap de bour (stema medievală a Moldovei), provenită dintr-un atelier moldovenesc de la începutul secolului trecut (ce intră în licitație cu un preț de pornire de 300 de euro), la cache-pot-uri balcanice din cupru cositorit (având un preț de pornire de doar 75 de euro), la covoare oltenești din lână realizate la începutul secolului trecut (preț de pornire de250 de euro) etc.
De o excepțională valoare artistică sunt obiectele de artă sacră provenite dintr-o colecție discretă, arătată pentru prima oară public, a fostului vicecampion internațional de Bridge (1992, în Italia), Coriolan Neamțu. Renumit în vremea sa pentru două pasiuni – briudge-ul și câinii de rasă – a surprins recent, când i-am aflat discreta și intima preocupare pentru colecționarea unora dintre cele mai rare și valoroase icoane românești, pe lemn sau sticlă. Cităm spre exemplu, din colecția sa: Icoană împărătească pe lemn, „Maica Domnului cu Pruncul – Împărăteasa Îngerilor și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, realizată în 1748 de zugravul Toader din Bistrița-Năsăud (preț de pornire de 1.500 de euro), dar și obiecte de artă românească veche, precum o roată de tors, datând de la sfârșitul sec. al XIX-lea (preț de pornire de numai 50 de euro). Născut în anul 1925, la Satu Mare, într-o familie de intelectuali ardeleni, Coriolan Neamțu a absolvit Facultatea de Drept și Academia de Înalte Studii Comerciale din București și a lucrat ca economist în Institutul de Proiectare al Trustului de Construcții Miniere. S-a remarcat atât ca jucător, devenind vicecampion, cât și ca autor de cărți de specialitate dedicate – a publicat mai multe culegeri: „Bridge competitional” (1973), „Bridge distractiv” (1982), „Start bridge” (1990), „Umoristic bridge” (1991) și „Bridge. Convenții” (1991), unele dintre ele apărute chiar în perioada în care acest joc a fost interzis în România.
Expoziția dedicată acestei licitații prezintă multe alte piese minunate, precum o icoană „Maica Domnului cu Pruncul în patru tipuri iconografice” din 1891, ferecată în argint, decorat cu email, poansonat de meșterul imperial Mikhail Ovchinnikov (o splendidă raritate de ferecătură cântărind mai multe kilograme de argint, având un preț de pornire de 6.000 de euro), ori ușile împărăteşti reprezentând „Buna Vestire”, realizate în Țara Românească, în epoca lui Constantin Brâncoveanu, la începutul sec. al XVIII-lea (având un preț de pornire de 3.000 de euro) etc.
Expoziția de Artă Sacră este deschisă zilnic la Palatul Cesianu-Racoviță (din str. C.A. Rosetii nr. 5), până în data de 25 aprilie, și poate fi vizitată cu intrare liberă, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00. Licitația acestor obiecte deosebite va avea loc atât la Galeriile Artmark, cât și online, pe platforma artmark.ro, unde pot participa toți cei cu un cont activ realizat pe site.
Aida POPA